Ubojica djece: Nisam kriv. Odvjetnik: Dodijeljen mi je posao koji nije zahvalan

Foto: Pixsell/Zeljko Hladika

POLICIJA je ispitala Haralda Kopitza, koji je u noći s petka na subotu ubio svoje troje djece, a potom pokušao počiniti samoubojstvo.

Na ispitivanju u zagrebačkoj kriminalističkoj policiji Kopitz se branio šutnjom, a potom je predan pritvorskom nadzorniku. Relativno je stabilnog psihičkog stanja. Procedura je takva da se sada čeka termin ispitivanja pred Županijskim državnim odvjetništvom, a to bi moglo biti već danas, javlja N1.

 

Uhićen je sinoć čim su ga otpustili iz Vrapča

Nakon što ga ispitaju i u Županijskom državnom odvjetništvu, protiv Kopitza će, temeljem policijske kaznene prijave, biti pokrenuta istraga za ubojstvo djece, a od suca istrage tužiteljstvo će zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Ubojica je i službeno uhićen sinoć oko 19:45, nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Raspravno je sposoban

Tamo je doveden ranije tijekom dana, nakon izlaska iz bolnice Sestre milosrdnice, u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao počiniti samoubojstvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U policiji su nakon uhićenja rekli da je raspravno sposoban te da će mu tijekom ispitivanja kao stranom državljaninu biti osiguran službeni prevoditelj.

Odvjetnik: Relativno je smiren i surađuje

Odvjetnik Haralda Kopitza, Marko Ivica, rekao je da će osumnjičeni sutra pred istražnog suca zbog određivanja istražnog zatvora.

"Klijent se branio šutnjom, nismo iznosili obranu. Poučen je o pravima, objašnjeno mu je što mu se stavlja na teret, shvatio je to i branili smo se šutnjom. Nakon toga Državno odvjetništvo će podići optužnicu, ostaviti je sucu istrage, sutra će biti predan istražnom sucu za određenje istražnog zatvora i slijedi nastavak postupka", rekao je Marko Ivica i dodao da će se istražni zatvor tražiti zbog opasnosti od bijega i osobito teških okolnosti.

Pojasnio je i zašto je svom klijentu savjetovao da se brani šutnjom.

"Prije svega zato što ja još uvijek nemam uvid u cijeli spis, u zdravstvenu dokumentaciju o provedenim vještačenjima medicinskim, ako su provedena, tako da, kada sav materijal budemo proučili, dat ćemo smjer u kojem ćemo se braniti", kazao je Marko Ivica.

S Kopitzom je komunicirao putem prevoditelja na njemačkom jeziku. 

"To nije sigurno zahvalan posao koji je meni dodijeljen. Ja sam po službenoj dužnosti imenovan od suda. Ja mogu svoje subjektivno mišljenje imati kakvo god da ono je, ali s profesionalne strane ja moram odraditi posao i zastupati svog klijenta najbolje što je moguće, u njegovom interesu", kaže Ivica.

Kopitz nije plakao i nije iskazivao žaljenje.  

"On je jedna snuždena osoba, potopljena, i bit će sigurno teško raditi, ali postaje svjestan što je napravio", rekao je Ivica, prenosi RTL.

"Relativno je smiren i surađuje", dodao je odvjetnik.

"Izjasnio se da nije kriv, ali nije iznosio obranu"

''Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju obranu, odnosno branio se šutnjom. Izjasnio se da nije kriv, ali nije iznosio obranu, branio se šutnjom. Još nemamo uvid u cijeli spis, a i zatražit ćemo dodatna medicinska vještačenja vezano uz psihofizičko stanje u trenutku počinjenja kaznenog djela'', kazao je odvjetnik Ivica za Novu TV.

''O samom djelu nismo razgovarali. Zahvalio mi je jer sam preuzeo obranu, a o njoj ćemo razgovarati kada ću ga posjetiti u nastavku postupka i kada dobijemo uvid u spis i rezultate vještačenja i tada ćemo pripremiti obranu'', objasnio je Ivica i najavio da će se, bude li određen istražni zatvor, žaliti na takvu odluku, ali to će biti poznato u srijedu.

Državna odvjetnica: Istraga zbog tri kaznena djela teškog ubojstva na podmukao način

Nakon njega izjavu je dala županijska državna odvjetnica Albina Tisinić.

"ŽDO u Zagrebu je proveo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika. Radi se o austrijskom državljaninu koji je koristio zakonsko pravo neiznošenja obrane. Donijeli smo rješenje o provođenju istrage zbog tri kaznena djela teškog ubojstva na podmukao način i na štetu osoba koje su posebno ranjive s obzirom na dob. Tijekom sutrašnjeg dana, vjerojatno ujutro, sucu istrage ŽDO-a podnijet ćemo prijedlog za određivanje istražnog zatvora", rekla je Tisinić.

Bude li pravomoćno osuđen za sva tri kaznena djela, Kopitz bi mogao u zatvoru završiti na 50 godina, što je najviša kazna koju predviđaju hrvatski zakoni.

Pročitajte više