Ispred pelješkog restorana satirični natpis o Orbanu. Vlasnik: Čeka me ogromna kazna

Foto: Instagram

PELJEŠKI ugostitelj i vlasnik Tuna bara Jakov Jakša Begović (66) kaže da je dobio tisuće mailova i telefonskih prijetnji u jednom danu te da mu prijeti kazna od 200.000 kuna zbog satire. Osim toga, dobio je i puno loših ocjena na Google reviewu.

On je pred Tuna bar u Trpnju stavio satirični natpis u kojem se "obračunava" s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Begović je već 30 godina vlasnik Tuna bara koji je poznat po satiričnim natpisima u ugostiteljskom objektu. 

"Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernadija dobro ste došli", piše pred Tuna barom. Ugostitelj kaže da mu je na vrata u Trpnju pokucala policija.

"Policija je dolazila više puta, saznao sam da će podnijeti prijavu, tražio sam zapisnik, nisam ga dobio odmah, ali mi se javio i odvjetnik da bi me besplatno zastupao", rekao je Begović, ugostitelj i vlasnik obrta za izlov tune, za RTL.

Osumnjičen za povredu dostojanstva Mađara, prijeti mu novčana kazna

Begović je postao osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Propisana kazna za pravnu osobu je puno viša nego za fizičku, a on bi mogao dobiti kaznu za pravnu osobu jer natpis stoji pred Tuna barom.

Kazne za fizičku osobu kreću se od pet do 30.000 kuna. Ugostitelj u razgovoru za RTL kaže da sumnja da bi kazna mogla stići na ime obrta. Tada bi mogao dobiti kaznu od 10.000 do 200.000 kuna. 

"Svi me na Balkanu znaju po mojoj satiri. Kad bih dobio lošu ocjenu za Tuna bar, ali ne zbog hrane, nego nečeg trećeg, odlučio sam sve okrenuti na šalu i naopako", kaže pelješki ugostitelj.

Prije je u restoranu imao natpise: "Imamo odličnog kuhara kojeg ne bi preporučili", "Ako ste nezadovoljni poslugom, dovedite je drugi put sa sobom", "Ako ste sa psom brnjica je jedino vama obavezna", "Ni kad smo zatvoreni, HDZ-ovce ne poslužujemo, a SDP-ovce pogotovo, ostale da ni ne spominjemo, nemamo pametnijeg posla."

Otkako je njegov natpis završio u medijima, Begovića zovu i mađarski novinari. Ugostitelj kaže da, kada mađarski novinari objave fotografiju table, "odrežu" dio u kojem se spominje Hernadija.

 

Pročitajte više