Istarski župan: Meloni bi se trebala ograditi od teritorijalnih pretenzija

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

ISTARSKI župan Boris Miletić, referirajući se na rezultate talijanskih parlamentarnih izbora, rekao je da treba poštovati izbor građana Italije, no dodao je kako se nada da dolazak ekstremne desnice na vlast neće smanjiti dostignute demokratske standarde i ljudska prava.

"Definitivno treba poštovati izbor građana Republike Italije. Hrvatska i Italija imaju izuzetno dobre odnose, a sama Istra s talijanskim regijama kao što su Friuli Venezia Giulia i Veneto baštini odlične odnose već dugi niz godina. Sve skupa treba staviti u kontekst ovoga vremena", kazao je župan Miletić u izjavi za Hinu.

Drži kako je rezultat nedjeljnih izbora u Italiji bio "više protestni glas s obzirom na situaciju koja se u Europi događa - od inflacije do porasta cijene energenata".

"Italija u silaznoj putanji" 

Ustvrdivši kako je Italija već dugi niz godina u silaznoj putanji kada se gleda standard građana, što pokazuje i broj talijanskih turista koji borave u Istri, koji je daleko ispod brojeva unatrag desetak godina, Miletić je kazao kako je takav izbor bio "više glas protiv ovog smjera i pada standarda nego glas za nekakvu ekstremnu desnicu".

"Činjenica je da u Europi, kada pogledamo zadnji ciklus parlamentarnih izbora, desnica jača i u Mađarskoj, i u Francuskoj, i u Švedskoj. Nije Italija izolirani slučaj i definitivno se stvari u Europi mijenjaju. Duboko se nadam da te promjene, odnosno dolazak na vlast ekstremne desnice, neće smanjiti demokratske standarde i ljudska prava koji su do sada dostignuti. To bi bio najgori scenarij", naglasio je župan Miletić odgovarajući na pitanje smatra li pobjedu desnice u Italiji nastavkom procesa koji se događaju u Europi u zadnje vrijeme.

Teritorijalne pretenzije

Osvrnuvši se na izjave vjerojatno buduće premijerke Giorgie Meloni, koja je svojedobno svojatala Istru i Dalmaciju, Miletić je ocijenio da su te izjave dio predizborne kampanje te da njima ne treba pridavati veliku pozornost jer "svi znamo kako su međunarodnim ugovorima između tadašnje Jugoslavije i Italije okončani procesi nakon Drugog svjetskog rata".

"To je dio kampanje i treba to staviti u kontekst onoga koji želi doći na vlast. Uostalom, i na lokalnim izborima pojedinci su obećavali nemoguće stvari samo da bi se dočepali vlasti. Teritorijalne pretenzije treba staviti po strani, to je prošlo vrijeme, treba gledati u budućnosti, no zasigurno bi se Giorgia Meloni, kada bude izabrana za premijerku, od njih trebala ograditi", poručio je Miletić.

Dodao je i kako je gospodarstvo Italije zadnjih godina u padu, kao i cjelokupni standard, te vjeruje da to neće biti "još jedan novi kotačić, poput Mađarske ili Poljske, koji će htjeti nagrizati najveći projekt Europe, a to su Europska unija i mir". 

Pročitajte više