Nakon 50 godina istekao dogovor o petrodolarima između SAD-a i Saudijske Arabije

Foto: Shutterstock

Američko-saudijski 50-godišnji dogovor o trgovini naftom u dolarima istekao je početkom lipnja, objavio je američki portal za financijske vijesti Nasdaq.

Washington i Rijad sklopili su sporazum o petrodolaru 8. lipnja 1974. godine, nakon naftne krize i američkog napuštanja "zlatnog standarda", podsjećaju u Nasdaqu.

Saudijska Arabija obavezala se tada prodavati naftu na inozemnim tržištima u dolarima i ulagati višak prihoda u američke državne obveznice. SAD je pak Saudijskoj Arabiji obećao vojnu potporu i zaštitu, pišu analitičari Nasdaqa.

Dogovor imao koristi i za SAD i za Saudijce

Dogovor je bio od koristi i saudijskoj i američkoj strani, zaključuju u Nasdaqu. SAD je osigurao izvor nafte i tržište za svoj dug, a Saudijska Arabija jamstvo za ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

SAD se u međuvremenu probio u skupinu vodećih svjetskih proizvođača nafte, zahvaljujući ponajprije procvatu proizvodnje iz škriljaca, a Saudijska Arabija nastoji smanjiti udio nafte u domaćem gospodarstvu i proširiti njegovu bazu na sektore poput turizma i prometa.

Dolar danas ima status vodeće svjetske rezervne valute, s udjelom u deviznim pričuvama od 58,4 posto u 2023. godini, prema nedavnom izvješću Europske središnje banke (ECB).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.