UN o brutalnim metodama mučenja ruske vojske: Neke ljude su mučili do smrti

Screenshot: BBC

Ruske metode mučenja u okupiranim dijelovima Ukrajine bile su toliko brutalne da su dovele do smrti nekih žrtava, rekao je danas šef UN-ovog istražnog povjerenstva. Erik Mose, predsjednik Istražnog povjerenstva o Ukrajini, rekao je Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio daljnje dokaze koji ukazuju na to da je mučenje koje su provodile ruske oružane snage u područjima pod njihovom kontrolom bilo rašireno i sustavno".

"U nekim slučajevima mučenje je bilo toliko brutalno da je uzrokovalo smrt žrtve", rekao je. Moseovo povjerenstvo obišlo je dijelove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage, poput regija Herson i Zaporižje. Utvrđeno je da se mučenje odvijalo uglavnom u pritvorskim centrima pod kontrolom ruskih vlasti. 

Povjerenstvo je ranije priopćilo da bi postupanja ruskih snaga u Ukrajini, uključujući mučenja, mogla predstavljati zločine protiv čovječnosti. Rusija niječe da je počinila zločine ili ciljala civile u Ukrajini. Moskva je dobila priliku odgovoriti na te optužbe na saslušanju povjerenstva, ali nijedan ruski predstavnik nije se pojavio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više