Istraživanje: 89% Rusa bi podržalo kriminalizaciju obiteljskog nasilja

Ilustracija: EPA

Zakon koji zabranjuje obiteljsko nasilje podržalo bi 89 posto građana Rusije, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli ruska agencija za ispitivanje javnog mijenja i liberalna stranka Novi ljudi, izvijestila je jučer državna novinska kuća RBC.

Istraživanje je pokazalo da bi 95% žena i 83% muškaraca podržalo donošenje zakona o nasilju u obitelji. Dob, obrazovanje i ekonomski status ispitanika jedva da su imali utjecaja na odgovore na anketna pitanja, piše RBC.

Iako Rusija nikada nije imala zaseban zakon o nasilju u obitelji, neki oblici nasilja u obitelji bili su uključeni u Kazneni zakon sve do 2017., kada je Vladimir Putin potpisao zakon prema kojem je nasilje u obitelji postalo prekršaj umjesto kaznenog djela.

Odbijeni raniji pokušaju kriminalizacije

Posljednji pokušaj usvajanja zakona o obiteljskom nasilju bio je 2019., kada je skupina aktivista pokrenula kampanju pozivajući na kriminalizaciju nasilja u obitelji. Nacrt prijedloga zakona čak je objavljen na web stranici ruskog gornjeg doma, Vijeća federacije, iako u znatno revidiranom obliku, zbog čega su ga aktivisti nazvali "bezubim", piše Novaya Gazeta.

Duma na kraju nije razmotrila ni jednu verziju zakona, a aktivisti su tvrdili da je to bio rezultat pritiska Ruske pravoslavne crkve i radikalnih konzervativnih skupina.

Stranka Novi ljudi predstavila je u listopadu prijedlog zakona o uhođenju, čija bi jedna odredba uvela zabranu prilaska. Nacrt zakona još uvijek razmatraju odbori Dume, ali njegova budućnost ne izgleda obećavajuće nakon što je Odbor Dume za zakonodavstvo prošlog mjeseca preporučio odbacivanje ovog prijedloga.

Jučer je skupina zastupnika iz ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke Rusije poslala vladi i Vrhovnom sudu na komentiranje paket zakona usmjerenih na borbu protiv obiteljskog nasilja - što je faza koja prethodi podnošenju zakona Dumi.

70% ubijenih žena u Rusiji ubili partneri i rođaci

Državni list Kommersant rekao je da prijedlog zakona definira fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje, ali pravni stručnjaci kritizirali su autore jer nisu uključili nasilne napade u definiciju fizičkog nasilja ili uveli zaštitne mjere za žrtve uhođenja.

Algoritam Sveta, ruski projekt koji prati statistiku nasilja u obitelji, procjenjuje da je 70% žena koje su ubijene u Rusiji 2020. i 2021. umrlo od ruku svojih partnera ili rođaka.

Prema postojećim zakonima, fizičko nasilje prema članu obitelji kvalificira se kao kazneno djelo samo ako se radi o ponavljanju djela, a odgovornost za prikupljanje dokaza, suočavanje sa zlostavljačem i iznošenje slučaja na sudu pada na žrtvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.