Istraživanje: Covid nosi veći rizik od psihičkih stanja i dvije godine nakon zaraze

Foto: EPA

ONI koji su preboljeli covid-19 suočeni su s većim rizikom od razvoja neuroloških i psihijatrijskih poteškoća poput psihoze, demencije te moždane magle čak i dvije godine nakon zaraze, pokazuje novo istraživanje. 

Profesor Paul Harrison, voditelj istraživanja sa sveučilišta Oxford, rekao je da "uz prethodne zaključke kako covid-19 može povećati rizik od neuroloških i psihijatrijskih stanja u prvih šest mjeseci nakon zaraze" ova studija "sugerira da kod nekih ti rizici mogu trajati do dvije godine". 

"Rezultati imaju važne implikacije za pacijente i zdravstvene službe jer sugeriraju da će se novi slučajevi neuroloških stanja povezanih s covidom-19 vjerojatno pojavljivati još dugo nakon što se pandemija smiri", naglasio je Harrison. 

Studija je provedena na 1.25 milijuna ljudi zaraženih koronavirusom, a pokazala je i da kod djece raste rizik od razvijanja psihičkih poremećaja i napadaja. Istraživanje je pokazalo da je delta varijanta virusa povezana s više poremećaja od alfe, a omikron donosi slične neurološke i psihijatrijske rizike kao delta. 

Kod odraslih covid-19 donosi rizik i od anksioznosti i depresije, no on se smanjuje unutar dva mjeseca od zaraze, a nakon dvije godine se rizik smanjuje na razinu kao kod drugih respiratornih infekcija. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više