Istraživanje: Većina Hrvata ne ide na more. Evo koliko potroše oni koji idu

Foto: Shutterstock

OD 11 i pol milijuna turista koji su ove godine posjetili Hrvatsku domaći su gosti ostvarili 1.6 milijuna dolazaka, što je 8 posto više nego rekordne 2019. godine.

No ipak, podaci istraživanja o odlasku na odmor hrvatskih građana koje je za RTL provela agencija Promocija plus (na uzorku od 1300 ispitanika) pokazuju nešto drukčiju sliku Hrvatske?

Dok cijeli svijet hrli u Hrvatsku, Hrvati očito nisu u mogućnosti otići uživati na godišnji odmor u svojoj zemlji.

Većina Hrvata ne ide na ljetovanje

Naime, gotovo 60 posto (59.5 posto) stanovnika nije bilo niti planira ići na odmor izvan svog mjesta.

Njih 37 i pol posto (37.4 posto) je bilo ili planira otići, dok gotovo 3 posto (2.7 posto) još nije sigurno.

Kada pogledamo iz koje regije će građani najmanje na put, onda je tu, razumljivo Dalmacija (67.3 posto), jer se njima dolazi pa nemaju niti potrebe ikud ići.

No, gotovo u istom postotku nigdje na odmor neće otputovati niti Slavonci - da nisu bili niti planiraju ići, odgovorilo je njih čak 67 posto. Sjeverna Hrvatska je na oko 62 posto (62.3 posto), dok je najmanje onih koji ne idu nigdje u Zagrebu i okolici (41.6 posto).

Građani godišnji odmor svakako koriste, pa nas je u istraživanju zanimalo gdje su ga proveli: rezultati se poklapaju s onima da nisu putovali, pa ga je 62 posto (62.1 post) ispitanih provelo kod kuće. Na moru u hotelu, apartmanu ili kampu bilo je njih oko 15 posto (14.8 posto), 8.5 posto na moru u vlastitoj nekretnini, 6 posto kod prijatelja i rodbine (6.1 posto) i 4 posto (4.2 posto) izvan Hrvatske.

Koliko troše oni koji idu na ljetovanje

Ispitanicima koji su se izjasnili da su bili ili idu na ljetovanje postavljeno je i pitanje koliko se na odmoru potrošilo. Najviše građana za ljetne gušte potrošilo je (13.1 posto) od dvije do tri tisuće kuna. Oko 10 posto (10.5 posto) je potrošilo do četiri tisuće kuna, dok je oko deset posto ispitanih (10.3 posto) potrošilo do pet tisuća kuna.

Kada je riječ o većim ciframa, pet posto domaćih turista potrošilo je do 10 tisuća kuna.

Da su se mnogi ipak odmorili i o tome nisu marili ili se nisu željeli niti prisjetiti koliko su potrošili svjedoči da je najviše onih koji ne znaju ili nisu sigurni. Možda je tako i najbolje, bar malo biti bez stresa, dok na jesen, računi ne dođu na naplatu.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više