Istrenirani borci brutalno prebili HGSS-ovce i ženu. Kako su na slobodi?

ISTRENIRANE borce koji su u nedjelju navečer na Platku brutalno napali ljude nakon što su na skijalištu driftali BMW-om pa im je auto ostao zaglavljen policija je pustila na slobodu. U napadu su pretučena dva HGSS-ovca i jedna djevojka. 

Kako je objavila policija, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, i to zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi. Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi, uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze. 

HGSS-ovac je rekao da to ne može učiniti, na što su ga 21-godišnjak i još dvojica iz auta prvo verbalno, a potom i fizički napali. Policija navodi kako su u nastavku tučnjave sudjelovale i druge osobe te da je pritom troje hrvatskih državljana ozlijeđeno pa su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka.

 

Policija je u priopćenju navela kako se kriminalističko istraživanje nastavlja provedbom svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdile relevantne činjenice ovog događaja te da će po okončanju biti podnesene odgovarajuće prijave protiv počinitelja.

Policija brzo pustila trojicu napadača

Iz policijskog priopćenja to nije sasvim jasno, no doznalo se da su trojica napadača na slobodi. Index je prvi objavio da se radi o Luki Tirielu Abramoviću, Mateju Kruniću i Lovri Paveliću. Njih su policajci zatekli na licu mjesta nakon napada i uhitili. No ubrzo su pušteni.

BMW je, kako doznaje Index, vozio Lovro Pavelić. BMW je u njegovom vlasništvu. O njemu nema javno dostupnih informacija. 

Ime Mateja Krunića se spominjalo vezano uz borilačke sportove. 

Treći među uhićenima pa puštenima je i najpoznatiji u javnosti. Luka Tiriel Abramović se ranije spominjao kao mladi hrvatski skijaški reprezentativac. Skijao je i za Tursku, čije je državljanstvo očito dobio uz hrvatsko. Poslije se potpuno prebacio na MMA i bio je član Borilačkog kluba Dynamite, no njegov trener Mladen Kujundžić danas je poručio da je Abramović izbačen iz kluba zbog napada na Platku. Abramovićev čin nazvao je sramotnim.

Otac Luke Tiriela Abramovića je utjecajni lokalni HDZ-ovac i šef u Hrvatskim šumama.

>> Ovo je otac MMA napadača iz BMW-a. HDZ-ovac, uhljeb/šef u Hrvatskim šumama

Kako su na slobodi?

Budući da se radilo o praktički ničim izazvanom napadu u kojem je sve troje napadnutih završilo u bolnici, postavlja se pitanje kako je moguće da su napadači na slobodi. Tim više što iza napada stoje istrenirani borci, fizički potpuno nadmoćni nad žrtvama, čije ruke i noge postaju oružje u fizičkom napadu nad običnim ljudima. 

Iz policije smo neslužbeno doznali da se čeka kvalifikacija ozljeda kako bi se utvrdilo hoće li i za kakvo kazneno djelo biti prijavljena trojica istreniranih boraca koji su tukli HGSS-ovce i ženu na Platku. Iz policije kažu kako u ovom slučaju nije bilo ranijeg planiranja te da je to, uz to što se čekaju kvalifikacije ozljeda koje određuju težinu djela, razlog što su napadači na slobodi. Kako nam govore izvori iz policije, za kvalifikaciju napada kaznenim djelom potrebno je ili prethodno planiranje ili posljedice u vidu teških tjelesnih ozljeda. 

Nekoliko važnih pitanja o policijskom postupanju nakon napada

No zasad ima još nekoliko važnih nepoznanica koje dovode u pitanje postupanje u cijelom slučaju. Zasad nije jasno kako je moguće da se gotovo puna tri dana od napada i dalje čekaju kvalifikacije ozljeda te da se zbog toga napadači nalaze na slobodi, tek s prekršajnim prijavama za drsko ponašanje. Uz to, divljanje BMW-om na Platku uopće nije sankcionirano, nego je sve tretirano kao "komunalni prekršaj" jer je auto ostao parkiran (odnosno zaglavljen) na skijalištu. 

Povrh svega, nije jasno zašto se policija oglasila tek u srijedu, premda se sve događalo u nedjelju navečer. 

Policijsku upravu Primorsko-goransku pitali smo o alkotestu, puštanju napadača na slobodu. Pitali smo ih i gdje je zapelo s kvalifikacijama ozljeda žrtava napada, radi li se na kaznenim prijavama napadača, hoće li ponovno biti uhićeni te zašto je policija u javnost s informacijama o napadu izašla tek danas. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo. 

Pročitajte više