Italija kaznila Amazon s 1.13 milijardi eura

Foto: Shutterstock

TALIJANSKI regulator tržišnog natjecanja danas je priopćio da je kaznio Amazon s 1.13 milijardi eura zbog zlouporabe tržišne dominacije.

U priopćenju nadzorno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja tvrdi da je Amazon oštetio konkurentske kompanije koje se bave logistikom i prijevozom u internetskoj trgovini favorizirajući svoju dostavnu uslugu.

"Amazon ima dominantnu poziciju na talijanskom tržištu posredničkih usluga na tržištima, što je Amazon iskoristio kako bi favorizirao usvajanje vlastite logističke usluge - Fulfillment by Amazon (FBA) - kod prodavača aktivnih na platformi amazon.it na štetu logističkih usluga koje nude konkurentski operateri, kao i za jačanje vlastite dominantne pozicije", dodaje se.

Regulator je rekao da će nametnuti Amazonu korektivne korake koji će biti predmet pregleda nadzornog povjerenika.

Antitrust zakoni

Zakoni protiv zlouporabe tržišne nominacije, tj. antitrust-zakoni su sastavni dio pravnog okvira u svim razvijenim državama, a cilj im je suzbijanje poslovnih praksi privatnih osoba ili kompanija koje narušavaju slobodno tržišno natjecanje.

Amazon je često meta takvih zakona jer iskorištava svoju dominantnu poziciju na tržištu za ograničavanje konkurencije, za što često plaća kazne nacionalnim i međunarodnim regulatorima.

Borba EU protiv internetskih divova

Europska komisija je i krajem 2020. optužila Amazon za zlouporabu svoje dominantne pozicije na tržištu, s ciljem stjecanja nedopuštene prednosti nad konkurencijom i aktivnog sabotiranja slobodnog tržišnog natjecanja.

U drugom sličnom slučaju gdje je Europska komisija tužila Amazon zbog povrata poreza u Luksemburgu od 250 milijuna eura, što je ocijenjeno kao protuzakonita državna subvencija, Amazon je na sudu osporio tužbu.

EU često kažnjava internetske divove protiv Microsofta, Googlea i Amazona zbog kršenja zakona o slobodnom tržišnom natjecanju, nelojalne konkurencije i izbjegavanja poreza.

Pročitajte više