KORONAVIRUS U SVIJETU

Italija skraćuje policijski sat i ublažava stroge mjere

Ilustracija: EPA

STRANKE talijanske vladajuće koalicije dogovorile su se o pomicanju početka policijskog sata s 22 na 23 sata, pri čemu odluka stupa na snagu odmah, te o ublažavanju restrikcija u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom, rekli su izvori iz vlade.

Izvori su, nakon sastanka medicinskih savjetnika vlade i predstavnika koalicijske vlade premijera Marija Draghija, kazali da će u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom od 7. lipnja policijski sat stupati na snagu u ponoć te da će biti u potpunosti ukinut 21. lipnja.

Italija, zemlja s najviše mrtvih od covida-19 u Europi nakon Velike Britanije, postupno ublažava restrikcije u poslovanju i slobodi kretanja, dok pada dnevni broj umrlih i zaraženih, a raste procijepljenost.

Pada dnevni broj umrlih

U potpunosti je cijepljeno 8.6 milijuna Talijana, odnosno 14.5 posto stanovništva, dok je nešto više od 30 posto stanovnika primilo barem jednu dozu cjepiva. Dnevni broj umrlih postojano pada u posljednjim tjednima, a jučer je zabilježeno manje od 100 umrlih, prvi put od listopada. Danas je pak broj umrlih porastao na 140.

Vlada je krajem travnja ponovno uvela sustav epidemioloških mjera s četiri razine (od bijele do crvene boje) za 20 regija. Barovi i restorani smiju posluživati goste na terasama u područjima koja su označena žutom i bijelom bojom. Trenutno je u Italiji 19 žutih regija, dok je jedino Valle d'Aosta označena narančastom bojom. 

Šest regija, uključujući Veneto, dobit će bijeli status do kraja prvog tjedna u lipnju, navodi izvor iz vlade. U bijelim regijama neće biti policijskog sata, ali će nošenje maski i socijalno distanciranje i dalje biti obvezni.

Među drugim mjerama očekuje se da će se odobriti posluživanje gostiju u zatvorenim prostorima od 1. lipnja te da će se omogućiti otvaranje teretana 24. svibnja (umjesto prethodno predviđenog 1. lipnja) u žutim i bijelim regijama. Žičare će biti puštene u promet 22. svibnja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više