Ivica Puljak je upravo prekinuo suradnju s SDP-om i izgubio većinu u gradskom vijeću

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak ostao je bez većine u Gradskom vijeću zato što je na današnjoj sjednici otkazao suradnju SDP-u, optužujući ih da su stali na stranu HDZ-a i Željka Keruma. 

U izjavi za medije Puljak je pojasnio svoj potez. 

"SDP se jasno svrstao na njihovu stranu. Točku koja je trebala biti raspravljena danas na Vijeću oni nisu htjeli s nama raspraviti, nego su je raspravili s HDZ-om i Kerumom. Time je SDP sam sebe svrstao na njihovu stranu i više nije dio vladajuće većine, nećemo ih više pozivati na sastanke na koje ionako nisu dolazili", kazao je Puljak. 

Kaže da je s SDP-om raskrstio jer su se oni dogovarali s HDZ-om i Kerumom kako će glasati

 

Na novinarski odgovor da SDP tvrdi da to nije točno i da su im bili podrška, Puljak je odgovorio:

"Oni nisu dolazili na sastanke, nisu glasali o točkama za uvrštavanje u nadzorne odbore jer im ja nisam dao da biraju direktora Stanouprave jer nikad neću dati da se time trguje. Kad su dolazili na sastanke, nisu željeli diskutirati o proračunu, a odluku na današnjoj točki su donijeli u dogovoru s Kerumom i HDZ-om, što znači da oni s njima dogovaraju i razgovaraju. Jasno je i da i oni danas nisu bili za raspuštanje Gradskog vijeća. Ovo je palo na točki prijedloga da se prirez grada Splita smanji s 15 na 9 posto."

"Mi smo od sad vlast koja nema većinu"

Dodao je da SDP promovira čisti, jeftini populizam. 

"Mi smo od sada vlast koja ima manjinu, nismo ni prvi ni zadnji, ponašat ćemo se odgovorno. SDP više s nama nije u suradnji. Mi ćemo Vijeću predložiti točke za koje smatramo da su dobre za grad, a na vijećnicima je da prihvate ili ne. Ako bi došlo do novih izbora, mi smo sigurni da će nas građani podržati", kazao je Puljak. 

SDP: Radili smo za dobrobit građana, a ne Ivice Puljka

Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a, u SMS poruci komentirao nam je odluku gradonačelnika Ivice Puljka o prekidu programske suradnje s SDP-om u Gradskom vijeću:

"SDP-ovi vijećnici su tu radi dobrobiti građana Splita, a ne radi gradonačelnika Puljka. Umjesto da se uhvati posla, Puljak kadrovira HDZ-ovce, a napada nas zbog toga što se nije u stanju suočiti s vlastitim početničkim greškama, pa mu treba alibi priča. U stvari, na njegovo politikantstvo se nema smisla ni osvrtati."

A na upit jesu li sad u opoziciji, Kotur je odgovorio: "To je pitanje za Skoku koji je po mentalnom sklopu blizak HDZ-u. Strateške projekte koje smo dogovorili, podržat ćemo kao i sve što je dobro za građane Splita. I, naravno, davat ćemo svoje prijedloge."

Kerum pozvao svoje vijećnike da napuste sjednicu

Ubrzo nakon toga se Željko Kerum oglasio na svojoj Facebook stranici, odakle je poručio da će vijećnici HGS-a napustiti sjednicu. 

"Pratim sjednicu Gradskog vijeća, lakrdiju u režiji Puljka i njegovih primitivnih suradnika. Jedan zamjenik javno psuje, beštima, drugi tuče šakom u zid. Gradonačelnik vidno rastrojen, svjestan da su uhvaćeni s prstima u pekmezu, pokušava s redikuloznom vijećnikom skrenit temu, tražeći točku oko raspuštanja Gradskog vijeća, znajući da po zakonima i propisima nema osnova za raspuštanje. Njima je bitno bar donekle smanjit i odgodit odgovore zašto su pogodovali i bez natječaja krenuli ili čak i dogovorili posao oko osiguranja", napisao je Kerum.

Dodaje da je Puljkov "scenarij s napadom na gradske vijećnike potez očajnika".

"Svoje vijećnike vrijeđa i ne želi odgovoriti i raspraviti zašto pogoduje i radi bez natječaja. Moja stranka Hgs traži točku na Gradskom vijeću na tu temu, prije svih drugih tema, jer će Puljak sa svojim scenama napravit sve da se ovo pogodovanje zaboravi. I zato će Vijećnici Hgs sada napustiti sjednicu", poručio je Kerum. 

Pročitajte više