Iz općine nestalo 1.6 milijuna kuna, dignuta optužnica protiv bivše šefice financija

Foto: Screenshot RTL Danas

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju USKOK tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1.6 milijuna kuna.    

USKOK tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu, nego ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi USKOK, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od doista uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

USKOK tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Pročitajte više

 

Pročitajte više