Iz vlade jednom riječju reagirali na pismo znanstvenika protiv Lauca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DIO članova Znanstvenog savjeta za covid-19 uputio je jutros vladi otvoreno pismo u kojem se ograđuju od brojnih izjava Gordana Lauca, koji je i sam član tog tijela.

Otvoreno pismo potpisalo je petero članova Savjeta - Andreja Ambriović Ristov, Branko Kolarić, Igor Rudan, Nenad Ban i Petra Klepac.

Znanstvenici iz Savjeta: Ograđujemo se od Laucovih izjava

U pismu navode da se u potpunosti ograđuju od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji od ljeta 2020. godine do danas.

>> Petero članova Znanstvenog savjeta pisalo Plenkoviću o Laucu, pogledajte pismo

"Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje" zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem", navodi se.

"Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti", stoji u pismu.

Cijelo pismo možete pročitati ovdje.

Vlada na otvoreno pismo odgovorila jednom riječju

Index je danas tražio komentar vlade na otvoreno pismo znanstvenika. Odgovorili su nam neslužbeno, jednom riječju: "Demokracija".

Podsjetimo, prije nekoliko dana Lauc je na Facebooku napisao da praktički postoji konsenzus Znanstvenog savjeta da su cjepiva loša zaštita od zaraze koronom, što je kasnije demantirala vlada, ustvrdivši da je to "potpuno netočno".

"To da su cjepiva loša zaštita od zaraze, jučer je bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…", napisao je Lauc.

>> Lauc: Savjet zaključio da cjepivo loše štiti od zaraze. Vlada: Potpuno netočno

Pročitajte više