Izbori u BiH: Unaprijed označeni listići, krivo stavljeni pečati, nagovaranja birača

Ilustracija: Pixsell/Dejan Rakita

PROMATRAČI Koalicije "Pod lupom" su do 14:30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

Na jednom biračkom mjestu u Čelincu je nakratko (između 12:00 i 12:20) prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače.

Građani također prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni pečati i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano, piše N1.

Nevažeći listići

Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH zabilježenog u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mjestu u Hozićima gdje su pronađeni već označeni glasački listići, CIK BiH je obavijestio javnost da će glasanje na ovom biračkom mjestu biti odgođeno i naknadno održano.

Na dva biračka mjesta (Centar Sarajevo i Pelagićevo) član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića ne stavlja pečat u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta "Uputstvo za glasanje".

Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima.

Nagovaranja na glasanje

Na 14 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog kandidata, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na pet biračkih mjesta.

Na četiri biračka mjesta (Tomislavgrad,  Konjic, Novi Grad i Kupres) dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacijskih dokumenata.

Zabilježen je i niz drugih nepravilnosti.

Pročitajte više