Izdvojili smo luda predizborna obećanja: Cjepivo protiv raka, vodeni tramvaji...

Foto: FAH, 123rf

MALO što može nadmašiti predizborno obećanje Kolinde Grabar-Kitarović o plaći od osam tisuća eura, zamislite, osam tisuća eura za naše mlade, sinove, sve ostale.

Unatoč tome, nismo htjeli odustati od traganja za bizarnim ponudama kandidata na predstojećim izborima. Uz standardne popise lijepih želja i najava o ekspresnom razvoju vašeg grada ili općine nakon što na vlast dođu baš oni, u kampanji smo se naslušali i nesvakidašnjih baljezganja. 

DJ i HSP-ovac želi postaviti bankomat u Vrapču

Prije nego što prijeđemo na listu predizbornih obećanja s lokalnih izbora, kažimo da se sada održava i glasanje za članove vijeća gradskih četvrti Zagreba.

HSP-ov kandidat za Mjesni odbor Gornje Vrapče Vinko Lalek u tu je utrku ušao obećavajući postavljanje bankomata. Pred birače izlazi sa sloganom "Svjetlo u tami", a osim što je HSP-ovac, Lalek je i DJ Keops, koji setove bazira na groovy zvuku. Njegov bi bankomat uvelike olakšao život sumještanima. 

HDZ-ova tvornica cjepiva protiv raka 

Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba, mrtav ozbiljan obećao je izgradnju tvornice cjepiva protiv raka. "Cjepiva protiv karcinoma bi se radila u Zagrebu", kazao je predstavljajući tu genijalnu ideju.

Novinar je u nevjerici pitao: "I cjepiva za karcinom bi se radila u Zagrebu?" Ali Filipoviću i dalje ništa nije bilo čudno pa je odlučno odvratio: "Apsolutno! Znači, sve ono protiv čega se u budućnosti treba boriti."

SDP-ov krematorij 

Splitski gradonačelnički kandidat SDP-a Ante Franić obećava u prvoj godini mandata izgraditi krematorij, kako leševi iz Dalmacije više ne bi morali putovati na spaljivanje u Zagreb, budući da transport povećava cijenu te usluge. 

Projekt je predstavio na gradskom groblju Lovrinac, a krematorij kakav zamišlja vrijedan je 3.5 milijuna kuna. Ideja je naišla na odobravanje svih koji žele biti posthumno spaljeni po nižoj cijeni. 

Guns N' Roses i AC/DC 

Glazbenik i HNS-ovac Siniša Vuco u kampanju je ušao obećavajući nastup Guns N' Rosesa i AC/DC-ja u Splitu na Svetog Duju. Posljednje ankete davale su mu tek 0.8 posto tako da su šanse za to jako male, a drastično ih je srozao kad je snimljen kako urinira na javnoj površini. 

"Dvaput godišnje, baš za svetog Duju, Grad će dovesti najveću metaliku koja košta i milijune dolara. Za svetog Duju pjevat će Guns N' Roses i AC/DC!" obećavao je Vuco tvrdeći da se koncert može organizirati na Poljudu, ali uz uvjet da se trava ne gazi.

Vice Mihanović obećava poništiti odluku vlastite stranke

HDZ-ov kandidat za Split Vice Mihanović, koji se u kampanji predstavlja kao Vicegradonačelnik, od početka obećava da će smanjiti prirez na devet posto. Isti taj prirez povećala je upravo njegova stranka, prije tri godine, kad je aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara došao na vlast. Bio mu je to jedan od prvih poteza.

Vice, dakle, obećava popraviti ono što je napravio HDZ, njegova stranka. 

Zagrebački vodeni tramvaj i promjena toka Save

Za to vrijeme Vesna Škare Ožbolt najavljuje uvođenje vodenog tramvaja preko Save. 

"Treba i Savu staviti u funkciju - rijeka nam teče kroz grad, a nema nikakvih sadržaja. Mi smo isplanirali vodeni tramvaj koji plovi od jednog do drugog mosta. Jako smo u tom svom programu isforsirali i javne bicikle, tako da možete doći biciklom do Save, na vodeni tramvaj pa do drugog dijela grada", objasnila je u medijskim istupima. Zapravo bi to bili brodovi.

A ideju kako iskoristiti rijeku ima i HNS-ov kandidat Željko Uhlir koji bi, pak, promijenio njen tok. "Preusmjerit ćemo tok Save u odvodni kanal Odra", rekao je.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više