Izetbegović odbio poziv da se sastane s Čovićem i Dodikom, pogledajte obrazloženje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDNIK vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović odbacio je poziv europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija za sudjelovanje na sastanku s vodećim političarima iz druga dva konstitutivna naroda u BiH, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, navodeći da je takav format sastanka neprihvatljiv.

"Takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbroj tri 'konstitutivna naroda' i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordiniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini", stoji u odgovoru povjereniku Varhelyiju koji je uputio glavni tajnik SDA Halid Genjac.

Genjac je u pismu naveo kako u razgovore u EU moraju biti uključene institucije BiH, Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentarne skupštine BiH ili predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Genjac je dodao kako je čelnik vodeće srpske stranke SNSD-a Milorad Dodik jučer najavio nastavak secesionističkih poteza, dodajući kako takav političar ne zaslužuje sastanke u Bruxellesu, nego "hitne i učinkovite sankcije Europske unije".

Poziv na sastanak 6. srpnja u Bruxellesu prihvatio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je danas u Mostaru potvrdio kako je europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi organizirao sastanak predstavnika triju konstitutivnih naroda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više