Izetbegović: Hrvati u BiH su privilegirani

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik najveće bošnjačke stranke u BiH Bakir Izetbegović ustvrdio je danas kako su Hrvati u toj zemlji privilegirani, a hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića optužio je da se miješa u unutarnje poslove BiH.

Gostujući u programu javnog servisa BHT 1 Izetbegović je osudio Milanovića jer je u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku ukazao na potrebne izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se zajamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda.

"To je direktno i flagrantno miješanje", kazao je Izetbegović dodajući kako to zapravo nije ništa novo kada je u pitanju Milanovićev odnos prema BiH.

"Hrvati su privilegirani, a Bošnjaci diskriminirani"

Njegova je teza kako Hrvati u BiH svoj status i probleme trebaju rješavati u dogovoru s Bošnjacima, a da Milanović kao predsjednik Hrvatske s tim nema ništa. No pritom tvrdi kako su Hrvati u BiH zapravo sada privilegirani, dok su Bošnjaci diskriminirani.

"Biti Hrvat znači tri puta lakše doći do radnog mjesta nego Bošnjak. Bošnjaci u Federaciji Bosne i Hercegovine su ugroženi, oni su građani drugog reda", izjavio je Izetbegović koji je na čelu Stranke demokratske akcije (SDA).

Ta je stranka nakon izbora u listopadu 2022. godine bila prisiljena otići u oporbu, a Izetbegović sada tvrdi kako su stranke bošnjačko-građanskog bloka koje su dijelom vladajuće koalicije, to postale samo zahvaljujući spremnosti na ustupke Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više