Izračunali smo koliko će porasti plaće Plenkoviću i ministrima

Foto: Epa

DOGOVOROM vlade i sindikata porasla je plaća i državnim dužnosnicima. 

>>Raste plaća Plenkoviću, ministrima, zastupnicima. Evo tko će imati najveću

Plaća će tako rasti i premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću, kao i ministrima te saborskim zastupnicima. U Hrvatskoj dužnosnici su osim navedenih i državni tajnici, suci Ustavnog suda, ravnatelji Carine i Porezne, HZMO-a, HZZO-a, glavni revizor, glavni vatrogasni zapovjednik.

Osnovica za državne dužnosnike bit će jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike pa se tako sva buduća povećanja, ali i ova sada, automatski odnose i na političare. Osnovica se povećava, dakle, na 6663.47 kn, ali se smanjuje koeficijent. Unatoč tome što se smanjuje koeficijent, svima će plaća rasti. Novi koeficijent za premijera iznosi 4.87, a za ministre 3.98.

Šeparović najbogatiji

Novi list je već pisao kako više predsjednik Republike neće biti dužnosnik s najvećom plaćom, nego će prvo mjesto preuzeti Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, koji će prema novom obračunu imati bruto plaću 39.241 kunu. Dosad je imao 31.282 kune. 

Milanović je dosad imao nešto više od 36 tisuća kuna, dok će prema novom izračunu imati 38.381 kunu. Naime, dosad je koeficijent na plaću Milanoviću bio 9.30, a prema novom zakonu bit će 5.76. 

Index je odlučio izračunati koliko će iznositi nova plaća premijeru Andreju Plenkoviću i svim ministrima.

Evo o kolikom se okvirnom skoku radi...

Napomenimo da se tu ne radi o konačnoj plaći budući da istu ne čine samo osnovica, koeficijent i staž, nego i drugi dodaci ili stimulansi, koji, za razliku od navedenog, ne spadaju u javne podatke. U tablici su navedene bruto plaće.

Stoga, njihovu plaću nismo uspoređivali s plaćom u imovinskoj kartici, već smo jednakom metodom izračunali i plaću koju su imali prije ovog povećanja. Dakle, nije nam bio cilj utvrditi konačan iznos novca koji će oni primati, već pokušati vidjeti o kolikom se okvirnom skoku tu radi, a što možete provjeriti i u priloženoj tablici.

Plenković: Mediji će se naslađivati

O ovom povećanju plaća nedavno se izjasnio i premijer Plenković, kojemu očito smeta novinarski interes za navedenu temu.

>>Plenković o povećanju plaće samom sebi: Rekao sam, dosta je demagogije!

 

"To je već dugo na dnevnom redu. Nitko se to ne usudi mijenjati, najgore bi bilo povećati plaće dužnosnicima dok ste na vlasti. Mi smo državnim službenicima digli preko 30 posto. Imate situacije da su nekim službenicima u ministarstvima veće plaće nego ministrima. Ja ne kažem da ti ljudi ne zaslužuju te plaće, ali to nije normalno. 

Ovdje se samo radi da se podigne osnovica i da, kako raste osnovica službenicima, raste i dužnosnicima", rekao je.

"Ja sam rekao da je dosta demagogije. Hoćemo li mi sada biti predmet kritika, hoće li se mediji naslađivati, ok", dodao je. "Ako imate situaciju da je plaća službenika u nekom tijelu veća od plaće čelnika tijela, to nije normalno", dodao je.

Pročitajte više