Izrael podržao prijedloge hrvatskih stanaka o promjeni Izbornog zakona u BiH

Jedna od ulica u Mostaru koja je bila nazvana po ustašama Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

IZRAEL je danas izrazio očekivanje da će izmjena Izbornog zakona u BiH osigurati jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je u toj reformi predlagala hrvatska strana.

„Država Izrael čvrsto vjeruje da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegov Aneks IV - Ustav BiH, uspostavio održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Izrael smatra da se to mora poštivati ​​i uzeti u obzir pri traženju rješenja za Izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju“, navodi se u priopćenju upućenom iz izraelskog veleposlanstva.

"Pozdravljaju se spremnost i prijedlozi hrvatske strane"

Dodaje se kako se taj cilj može ostvariti  legitimnim političkim predstavljanjem koje je verificirao Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U priopćenju se pojašnjava kako bez legitimnog predstavljanja "sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv".

"Pozdravlja se spremnost i prijedlozi hrvatske strane, što se pokazalo kroz pregovore o izmjenama Izbornog zakona", ističe se u priopćenju. 

Dodaje se da u izbornoj reformi presude Europskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, tek trebaju biti provedene. Ocjenjuje se i kako izostanak provedbe izborne reforme ostaje teret za BiH. U istome priopćenju iz veleposlanstva koje BiH nerezidentno pokriva iz Tirane Izrael je pozdravio "nedavne ohrabrujuće akcije" koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine s ciljem zaštite židovske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Podržali preimenovanje ulica u Mostaru

Odlukom državnog Parlamenta prihvaćena je radna definicija pojma antisemitizam, koju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH.

Izrael je pozdravio i odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje su nosile imena po ustašama. Izrazili su očekivanje kako će i drugi gradovi u BiH slijediti pozitivni iskorak grada na Neretvi o preimenovanju ulica i javnih ustanova koje nose uvredljive nazive.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više