Izraelska vojska ubila dvojicu militanata, slučajnog prolaznika i 16-godišnjaka

Ilustracija: EPA

IZRAELSKE snage ubile su četiri Palestinca, uključujući dva militanta i tinejdžera, u četvrtak na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su bolnički izvori, dok se nastavlja višemjesečno nasilje.

Izraelska vojska je objavila da su njezini vojnici bili oko grada Jenina, koji je u epicentru brojnih nedavnih sukoba, pokušavajući uhititi osumnjičene militante.

Tijekom racije vojnici su "ciljani izravnom vatrom te su odgovorili bojevom paljbom, hici su identificirani", priopćila je vojska.

Ubijeni slučajni prolaznik i 16-godišnjak

Tri Palestinca su ubijena, rekli su medicinski dužnosnici. Islamski džihad objavio je da je jedan od poginulih njihov član. Lokalni stanovnici su izjavili da su dvojica ubijenih bila u gradu poznata kao naoružani napadači.

Treći muškarac je bio civil koji je slučajno naišao u vrijeme pucnjave, rekli su stanovnici.

Satima kasnije, medicinski dužnosnici su izvijestili da su izraelski vojnici ubili 16-godišnjeg Palestinca blizu grada Ramalle na Zapadnoj obali. Vojska tvrdi da je otvorila vatru na grupu koja je bacala kamenje i boce na automobile u prolazu.

Pogoršanje napetosti

Napetosti između Izraelaca i Palestinaca ove godine su se naglo pogoršale, a Izrael je pojačao racije na Zapadnoj obali nakon niza napada na svoje gradove u ožujku i travnju.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, više od 210 Palestinaca je ubijeno ove godine.

Broj uključuje smrtne slučajeve tijekom kratkog sukoba u Gazi u kolovozu, kao i žrtve nakon što je vojska pokrenula akciju na Zapadnoj obali kao odgovor na niz napada u Izraelu. Među njima su militanti i civili.

U istom razdoblju, izraelske vlasti kažu da su 23 civila i osam pripadnika sigurnosnih službi ubijeni u palestinskim napadima u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Pročitajte više