Izraelska vojska zatočila španjolsku humanitarku

Foto: Epa

IZRAELSKA vojska zatočila je 62-godišnju španjolsku humanitarnu radnicu u Palestini te ju odbija pustiti na slobodu mjesec dana nakon zatočeništva, što je posljednji slučaj u nizu represivnih mjera usmjerenih protiv španjolskih humanitarnih radnika i novinara u Palestini.

Humanitarka Juana Ruíz Sánchez, koja 35 godina živi u Palestini, optužena je za "pripadnost ilegalnoj organizaciji", rekla je jučer navečer njena odvjetnica španjolskoj javnoj televiziji RTVE.

"Izraelski vojni sudac odlučio ju je držati zatvorenu sve do početka suđenja koje bi trebalo početi 2. lipnja", rekla je odvjetnika Gaby Lasky.

Dvadesetak naoružanih izraelskih vojnika upalo u njenu kuću

"Sudac nije pronašao dokaze krivnje protiv nje, no ipak ju je zadržao u istražnom zatvoru jer su, kako je rekao, optužbe protiv nje ozbiljne. Ovo je uobičajena mjera vojnih sudova u Izraelu protiv Palestinaca na okupiranim područjima", dodala je odvjetnica.

Ruíz Sánchez je koordinatorica palestinske nevladine udruge Odbori za zdravstveni rad (Health Work Committees). Izrael je tu humanitarnu organizaciju optužio da je novac iz europskih fondova umjerila u aktivnosti Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (FPLP), organizacije koju je Izrael proglasio terorističkom. Ruíz Sánchez je optužena za pripadnost toj "ilegalnoj organizaciji".

Dvadesetak naoružanih izraelskih vojnika je 13. travnja upalo u njenu kuću pored Betlehema u 5:45 ujutro te ju odvelo na višesatno ispitivanje. U pritvoru je bila zadržana tri tjedna bez formalno podignute optužnice. Prethodno je vojska upala i u ured udruge te odvela računovođu. Riječ je o udruzi koja surađuje s europskim i španjolskim humanitarnim udrugama.

Ogorčenje u Španjolskoj

To je izazvalo ogorčenje u Španjolskoj gdje je 91 javna osoba, uključujući umjetnike i političare, potpisala manifest za njihovim puštanjem.

"Udruga je liječila bolesne, cijepila djecu po palestinskim selima i u istočnom Jeruzalemu koje je Izrael sustavno odbijao cijepiti. Pomagala je trudnim ženama, sudjelovala je u radu bolnica gdje je 40 posto pacijenata potpuno besplatno liječeno", piše u manifestu uz poruku "Sloboda za Juani". "Djelatnost ove udruge nije kazneno djelo. Ovdje je riječ o političkoj represiji Izraela s ciljem iscrpljivanja i uništenja civilnih udruga u Palestini", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više