Izraelske zračne i kopnene snage napadaju Gazu

Foto: EPA, Index

IZRAELSKE trupe ušle su u pojas Gaze u sklopu tekuće vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, priopćila je izraelska vojska u kasnim večernjim satima, no nekoliko sati kasnije objavili su kako "trenutno nema izraelskih kopnenih snaga unutar pojasa Gaze" te su poručili kako se nastavljaju zračni i kopneni napadi na ciljeve u Gazi.

Izrael objavio da su kopnene trupe ušle u Gazu pa nakon nekoliko sati objavili da "trenutačno nema izraelskih kopnenih snaga u Gazi"

"Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze", kazao je glasnogovornik vojske Jonathan Conricus, potvrdivši da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu. No čini se kako je Conricus, glasnogovornik koji komunicira na engleskom jeziku, izjavom u kojoj je potvrdio da izraelske kopnene snage napadaju u Gazi, doveo u zabludu zapadne medije. Kako piše The Times of Israel, ipak još uvijek nije riječ o kopnenoj invaziji na Gazu nego o pozicioniranju dijela izraelskih kopnenih snaga u pojasu Gaze te koordinirani kopneni napad do 2:00 po tamošnjem vremenu (1:00 po hrvatskom) nije započeo.

Oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu (2 sata po hrvatskom) izraelska vojska je objavila da "trenutno nema izraelskih kopnenih snaga u pojasu Gaze".

"Izraelske zračne i kopnene snage nastavljaju napade na ciljeve u pojasu Gaze", dodala je još vojska u novom priopćenju.

Suočena sa sve većom raketnom vatrom Hamasa i Islamskog džihada, izraelska vojska rasporedila je tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja odvaja Izrael od palestinske enklave iz koje se izraelska vojska jednostrano povukla 2005. godine.

Veliki zračni napadi Izraela tijekom večeri

Tijekom večeri Izrael je izvršio veliki zračni napad na položaje u Gazi. 

Hamas je objavio da je Izrael napao pojas Gaze sa 150 zračnih udara u nekoliko minuta. Prema Hamasovom ministarstvu zdravstva, broj Palestinaca poginulih u izraelskim zračnim napadima je sada 109.

"Rekao sam da ćemo natjerati Hamas da plati vrlo visoku cijenu"

"Rekao sam da ćemo natjerati Hamas da plati vrlo visoku cijenu. To činimo i nastavit ćemo to raditi s velikim intenzitetom. Zadnja riječ nije izrečena i ova će se operacija nastaviti onoliko dugo koliko bude potrebno”, ustvrdio je izraelski premijer Benyamin Netanyahu u poruci objavljenoj na Twitteru nakon ulaska izraelskih kopnenih trupa u Gazu.

Izraelske zračne snage naredile su svim Izraelcima koji žive u pojasu četiri kilometra od granice s Gazom da uđu u skloništa i ostanu tamo do daljnjih uputa. 

Hamas ispalio 50 raketa u znak odmazde

Nakon što je Izrael počeo veliki napad na Gazu krenuo je novi raketni udar na izraelske gradove. Hamas je objavio kako su ispalili 50 raketa. 

Sirene upozorenja odjekuju južnim Izraelom i gradovima Ashdod i Beersheba. U udaru rakete u sedmerokatnicu u Ashkelonu teško je ranjen 60-godišnji muškarac. 

Desetine raketa presreo je Iron Dome (Željezna kupiola), izraelski proturaketni sustav. Video pokazuje kako većina raketa eksplodira u zraku.

Evakuacija 120 dužnosnika Pentagona iz Izraela

Sjedinjene Američke Države evakuirale su 120 dužnosnika Pentagona iz Izraela kao mjeru opreza. 

"Spremni smo i nastavljamo se pripremati za različite scenarije", rekao je ranije glasnogovornik vojske, precizirajući da je kopnena invazija "jedan od scenarija".

Ministarstvo obrane dalo je zeleno svjetlo vojsci da mobilizira tisuće rezervista ako bude potrebno.

Ujutro opširnije

Pročitajte više