KORONAVIRUS U SVIJETU

Izraelski stručnjaci preporučuju četvrtu dozu cjepiva starijima od 18

Ilustracija: EPA

PANEL stručnjaka izraelske vlade preporučio je četvrtu, dodatnu dozu cjepiva za sve u dobi od 18 godina i starije, a tu preporuku još mora odobriti ministarstvo zdravstva.

Preporuka za četvrtu dozu odnosi se na sve odrasle osobe u slučaju da je prošlo najmanje pet mjeseci od treće, dodatne doze ili od preboljenja koronavirusa.

Kažu da je zaštita od zaraze dvaput veća nego s tri doze

"Odluka je donesena nakon pozitivnih rezultata koji pokazuju tri do pet puta bolju zaštitu od teške bolesti nakon četvrte doze cjepiva", stoji u priopćenju stručnog tijela.

Također, rekli su da je zaštita od zaraze dva puta veća kod onih koji su primili četiri doze u usporedbi s onima koji su primili tri doze. Prije nego što se kampanja za četvrtu dozu proširi, preporuku panela stručnjaka još uvijek mora odobriti Nachman Ash, glavni ravnatelj ministarstva zdravstva.

Izraelci već cijepe četvrtom dozom

Izrael je već počeo cijepiti četvrtom dozom osobe u dobi od 69 godina i starije te druge rizične skupine, a do sada je četvrtu dozu primilo više od 600.000 ljudi.

No u Izraelu ne postoji široka suglasnost o potrebi cijepljenja još jednom dodatnom dozom. Prošlog tjedna vodeća znanstvenica u studiji koja se bavi učinkovitosti četvrte doze izrazila je skepticizam o njezinim prednostima.

Gili Regev-Yochay, ravnateljica odjela za zarazne bolesti u medicinskom centru Sheba u Tel Avivu, rekla je da su prvi rezultati njezine studije pokazali da četvrta doza nije osigurala puno dodatne zaštite.

Pročitajte više

 

Pročitajte više