Izvanredno stanje na Lampedusi, Njemačka traži raspodjelu migranata. "Na granici smo"

Foto: EPA

Povodom svog putovanja u Italiju njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier se založio za pravedniju raspodjelu pristiglih migranata u Europi. Njemačka i Italija su "na granici" svojih mogućnosti kada je riječ o prihvatu izbjeglica, rekao je Steinmeier u intervjuu talijanskom listu Corriere della Sera. Naglasio je da obje zemlje snose veliki teret. "Zbog toga shvaćam ozbiljno kada čujem glasne vapaje za pomoć iz Italije, ali i iz njemačkih gradova", naglasio je predsjednik njemačke države.

Steinmeier: Broj dolazaka mora se smanjiti

Sada moramo raditi "zajedno i koncentrirano na humanim i dugoročno održivim europskim rješenjima", naglasio je Steinmeier i izjasnio se za trajnu uredbu za raspodjelu izbjeglica u Europskoj uniji. "U pregovorima o zajedničkom zakonu o azilu mora se stvoriti i trajni mehanizam solidarnosti kako ne bi bilo samo dobrovoljne solidarnosti", rekao je njemački predsjednik, prenosi Deutsche Welle.

On je pozvao na zajedničke napore: "Svi se moramo potruditi da opterećenja budu podnošljiva, a broj dolazaka se mora smanjiti." Ono što je potrebno je pravedna raspodjela tereta u Europi i stroža kontrola i nadzor europskih vanjskih granica, smatra njemački predsjednik i ističe: "Kriminalni posao švercera se mora odlučno suzbiti."

On boravi u Italiji do petka. Prvo se sastao s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom na Siciliji, gdje su prebačene mnoge izbjeglice s otoka Lampeduse.

Navodno je zadržano 2500 ljudi

Taj mali talijanski otok nalazi se oko 190 kilometara od obale Tunisa. Proteklih dana tamo se iskrcalo na tisuće migranata iz Afrike. Samo ove srijede (20.9.) je stiglo 900 ljudi, prenosi talijanska agencija Ansa.

Na otoku je sada proglašeno izvanredno stanje. Kako navodi Ansa, tamošnji prihvatni centar i dalje je prepun. Krijumčari šalju ljude na Lampedusu, posebno iz Tunisa, u čamcima koji su često pretrpani i neadekvatni za plovidbu. Tuniska obalna straža je priopćila da je u proteklih nekoliko dana zaustavila više od 2500 migranata na putu u Europu. Prema vladinim podacima, od početka godine u Italiju je stiglo više od 130.000 migranata - skoro duplo više nego u cijeloj 2022. godini.

Ministri unutarnjih poslova EU dogovorili su reformu

Njemačka trenutno više ne prima migrante iz Italije kroz mehanizam dobrovoljne solidarnosti jer Italija odbija primiti ljude nazad u takozvanoj Dublinskoj proceduri.

U lipnju su ministri unutarnjih poslova EU dogovorili reformu sustava azila u Europskoj uniji. Između ostalog, države na vanjskim granicama trebaju biti rasterećene tako što će druge zemlje pokazati solidarnost prihvatom izbjeglica. U suprotnom će morati platiti odštetu. Do sada je bilo samo dobrovoljne raspodjele u druge zemlje EU. Europsko vijeće i Europski parlament tek trebaju pregovarati o reformi.

Zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Wolfgang Büchner nije želio direktno komentirati Steinmeierovu izjavu da je Njemačka na "granici opterećenja". Ali istina je da "veliki broj dolazaka zahtijeva veliki nacionalni napor", rekao je on u Berlinu. Savezne, državne i lokalne vlasti su "opterećene zajedno" i također moraju "zajedno raditi na rješenju".

Ramelow zvoni na uzbunu

Zbog preopterećenosti brojem izbjeglica u Tiringiji, premijer te savezne pokrajine Bodo Ramelow (Ljevica) zvoni na uzbunu. "Pokrajina i gradovi su na limitu", izjavio je za list Rheinische Post.

Međutim, Ramelow je odbacio zahtjeve Unije za kontrolom na njemačkim granicama na istoku. Europski šengenski prostor, na čijem se području ne obavljaju stalne provjere osoba, mora se nastaviti primjenjivati, smatra Ramelow.

Umjesto toga mora funkcionirati načelo solidarnosti u Europi, a protiv krijumčarskog kriminala se mora boriti "europsko-afričkom solidarnošću", naglasio je Ramelow i dodao: "Svatko tko je već ovdje morao bi nakon tri mjeseca imati radnu dozvolu da se može i mora brinuti o sebi." Tada će prestati "mit o prijetnji koju predstavljaju izbjeglice", zaključuje Ramelow.

Pročitajte više

 

Pročitajte više