Izvori iz HDZ-a o Mariću: Nakon priča o ljetovanju bilo mu je dosta

Foto: Patrik Macek/Pixsell

ZDRAVKO MARIĆ sutra će se nakon sjednice vlade obratiti javnosti, no ne očekuje se da bi mogao otkriti stvarni razlog odlaska s mjesta ministra.

Jutarnji list piše da su im izvori iz HDZ-a rekli kako je Marić odlučio otići nakon što se opet počela otvarati priča o jednom od njegovih ljetovanja jer mu je bilo dosta takvih pritisaka te da je zadnje dvije godine razmišljao o odlasku, no Plenković ga je uspijevao odgovoriti.

Bez obzira na njegov odlazak, Povjerenstvo za sukob interesa i dalje će se baviti njegovim ljetovanjem.

O čemu se tu radi?

Ministar financija Zdravko Marić boravio je s obitelji u lipnju 2019. godine u luksuznom hotelu Bellevue u Malom Lošinju. Smještaj za dvije odrasle osobe i dvoje djece tada je, otkrio je portal Oštro, platio 291.20 eura (2153 kune) za noć, što predstavlja tri puta nižu cijenu od uobičajene za to razdoblje u godini.

Ovaj popust može predstavljati i nedopušteni dar. Potkraj ožujka Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet protiv Marića kako bi ispitalo okolnosti njegova boravka u hotelu Bellevue.

Dobili kredite kod HBOR-a, u NO-u sjedi Marić

"U suvremenom hotelu raskošno dizajniranog enterijera, vrhunske spa ponude i signature koktela oblikovane za uživanje u životu", kako se reklamira Bellevue, ministar je boravio o vlastitu trošku, u jednom od luksuznijih hotela grupacije Jadranka d. d. o čijim je vlasničkim odnosima Oštro pisao u više navrata.

Portal Oštro je pisao, između ostalog, kako Jadranka nije točno prikazala strukturu stvarnog vlasništva, što je protivno hrvatskim zakonskim propisima. Uz to, ova lošinjska turistička grupacija ima izdašne kredite kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora ministar Marić.

Iz Ministarstva su i Oštru potvrdili da je Marić boravio u hotelu o svom trošku. Zatražili su i račun za boravak, no ministar ga nije želio dati javnosti na uvid.

Marić boravio u suite-apartmanu

Oštro je pisalo da je u suite-apartmanu ministar s obitelji boravio četiri noći, od petka 21. do utorka 25. lipnja 2019. godine, za 291.20 eura po noći. Za četiri noći to ukupno iznosi 1164.8 eura za boravak, no Oštro nije u posjedu ministrovog računa da bi mogao utvrditi krajnji iznos. A ministar ga nije želio dijeliti s javnošću.

Kako pokazuju podaci u dokumentu, za koje portal tvrdi da ih ima u posjedu, ta je cijena odgovarala boravku u jeftinijoj dvokrevetnoj deluxe-park sobi.

Oštro je, međutim, dobio i podatke iz rezervacije sobe za drugu obitelj, odnosno dvije odrasle osobe i troje djece, čije identitete nisu otkrili zbog zaštite njihove privatnosti. Oni su u istom tipu sobe – suite-apartmanu – boravili sljedećih pet dana, od utorka 25. do nedjelje 30. lipnja 2019. godine za cijenu od 1161 eura po noći, dakle po gotovo tri puta višoj cijeni od one koju je platio ministar Marić.

Iz Ministarstva financija i Jadranke odbili su odgovoriti na upite.

Marić o popustu u hotelu: Sami su mi ponudili luksuz, to mi se stalno događa

Zdravko Marić sve je priznao uz obrazloženje kako mu se takve stvari stalno događaju.

"Ja na tu odluku nisam utjecao niti sam to tražio. Privatno, i puno prije nego sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju. Govorim fakte i činjenice", rekao je Marić pa dodao:

"I ta situacija i takva kakva je, unapređenje smještajne jedinice, ne dovodi me niti bi me ikad dovelo u bilo kakav vezani, zavisni položaj prema toj osobi, odnosno prema toj grupaciji. Kao i da govorimo o nekoj aviokompaniji, što je također nerijetki slučaj. Naravno da se to ne događa svima i nije to vezano samo za nekog tko je ministar."

Na pitanje je li to zapravo indirektan dar koji kao dužnosnik nije smio primiti, Marić je odgovorio: "Vidjet ćemo što će Povjerenstvo reći."

Pročitajte više