Tko je buduća talijanska premijerka? Tražila da se Istra i Dalmacija vrate Italiji

Foto: Profimedia

GIORGIA MELONI (45) vjerojatno će postati prva premijerka Italije i to na čelu najdesnije vlade od Drugog svjetskog rata. Prema privremenim rezultatima, desni blok na čelu s Braćom Italije, strankom koju vodi Meloni, trebao bi imati uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta. 

U koaliciji su još Forza Italia čiji je šef Silvio Berlusconi te krajnje desničarska stranka Liga. Meloni je uspješno rebrendirala svoju stranku Braća Italije u dominantnu konzervativnu snagu u zemlji, a da nije u potpunosti izbrisala njezine postfašističke korijene.

Riječ je o ženi koja je u prošlosti hvalila Mussolinija i govorila da se Dalmacija i Istra trebaju vratiti Italiji.

"Žena, majka, Talijanka i kršćanka"

Nova miljenica talijanske desnice svoj je osobni brend sažela u sada već poznatu tiradu na skupu 2019., koja je postala viralna nakon što je remiksirana u pjesmu.

"Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. To mi nitko neće oduzeti", rekla je Meloni pristašama u središtu Rima. 

Ta je fraza postala lajtmotiv političkog uspona Giorgie Meloni od liderice rubne stranke s korijenima u talijanskoj neofašističkoj desnici do iduće premijerke. "Bog, zemlja i obitelj", slogan je pod kojim je Meloni vodila kampanju, a riječ je o sloganu koji su koristili fašisti.

S 19 godina hvalila Mussolinija

Meloni je odrasla u rimskoj Garbatelli, radničkoj četvrti sa snažnom ljevičarskom tradicijom. Meloni se 1992., u dobi od 15 godina, pridružila sada već nepostojećem nacionalističkom talijanskom socijalnom pokretu Movimento Sociale Italiano.

Meloni je imala 19 godina kada su je strani mediji prvi put intervjuirali dok se borila za izbornu kampanju u svom rodnom Rimu. Tada je francuskim novinarima rekla da je "Benito Mussolini bio dobar političar, jer sve što je radio, radio je za Italiju". Kasnije će promijeniti ton, govoreći da je diktator napravio "pogreške".

Od osnutka Braće Italije, Meloni se penjala prema vrhu stranke. 

Protivnica abortusa, istospolnih brakova, podržavala je Putina

Tijekom kampanje Meloni je govorila da je spremna preuzeti vlast te se boriti s problemima inflacije i energetske krize. Na izborima 2018. njezina stranka koju su osnovale pristaše Musolinija dobila je tek četiri posto glasova. Stranka Braća Italije osnovana je 2012. godine kako bi se prenijelo naslijeđe i duh ekstremne desnice u Italiji. 

Sve do nedavno njezini ideološki uzori također su uključivali ruskog Vladimira Putina, kojeg je hvalila zbog "obrane europskih vrijednosti i kršćanskog identiteta" u svojoj knjizi Ja sam Giorgia iz 2021. godine.

No od tada se distancirala od ruskog predsjednika, nedvosmisleno osuđujući njegovu invaziju na Ukrajinu i podržavajući zapadne sankcije Moskvi. Meloni i njezina stranka su protiv abortusa i istospolnih brakova te protiv migranata. 

Iako Meloni tvrdi da neće ukinuti talijanski zakon o pobačaju, Braća Italije već su ograničila njegovu primjenu u regijama koje stranka kontrolira. Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Govorila o vraćanju Dalmacije i Istre Italiji

Meloni je prije spominjala Hrvatsku u kontekstu promjena granica. Iznijela je lažnu tvrdnju da talijanske obitelji dobivaju državni novac kako bi ugostili migrante, a tada se dotakla i ulaska Hrvatske u EU. O tome je pisala na Facebooku.

"Prema nekim novinama, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je gradonačelniku Rima da rimskim obiteljima koje žele ugostiti imigranta daju 30 eura dnevno. Marino (bivši gradonačelnik Rima op.a.) je, nepotrebno reći, odgovorio da on prijedlog podržava - 30 eura po danu je 900 eura mjesečno.

Dvostruko više od onoga što minimalni umirovljenik dobiva, tri puta više od onoga na što invalid ima pravo, i više nego što prosječni talijanski privremeni radnik zarađuje. I dodajem da vam talijanska država ne daje 30 eura dnevno za uzdržavanje djeteta ako je nezaposleno i još uvijek živi kod kuće s vama. Talijanska država vam kaže da se morate snaći sami.

Moj prijedlog je: imigranti se ravnomjerno rasporede u svih 28 zemalja EU, a EU plaća prihvat, tako da mi novcem koji danas trošimo za prihvat stotina tisuća stranaca pomažemo stotinama tisuća očajnih Talijana. Ili očaj zaslužuje solidarnost samo ako govori drugim jezikom?”, napisala je Meloni 2014. na Facebooku.

"Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije", napisala je u komentarima.

"Talijanska desnica osuđuje gušenje demokracije i sramne antižidovske zakone"

Prošlog mjeseca Meloni je snimila videoporuku na tri jezika kako bi uvjerila talijanske partnere da će se držati tradicionalnih saveza Rima, uključujući NATO. Odbacila je tvrdnje da će njezina krajnje desna stranka s neofašističkim korijenima biti na čelu autoritarne vlade.

"Žestoko se suprotstavljamo svakom antidemokratskom pomaku, no to ne nalazimo kod talijanske i europske ljevice. Talijanska desnica već desetljećima nedvosmisleno osuđuje gušenje demokracije i sramne antižidovske zakone", rekla je Meloni u poruci poslanoj stranim medijima na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku.

Pobjednički govor pomirljivog tona

Tijekom pobjedničkog govora jučer Meloni je imala pomirljiv ton. 

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja. Vrijeme je za odgovornost", rekla je.

 

Pročitajte više