Jak potres u Hercegovini nije izazvao štete, nema ni ozlijeđenih

Foto: EMSC

POTRES magnitude 4.8 po Richteru, koji je jutros iza osam sati pogodio Hercegovinu te se osjetio i u Hrvatskoj, osim uznemirenosti građana, nije izazvao ozbiljnije posljedice

Ravnatelj uprave Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je kako nisu imali prijavljenih ozlijeđenih osoba ni šteta na objektima u potresu, čiji je epicentar bio kod Širokog Brijega. 

"Do sada nije bilo prijava iz općinskog stožera civilne zaštite", rekao je Martinović. 

Trajao desetak sekundi 

Prema navodima svjedoka, podrhtavanje tla potrajalo je jutros desetak sekundi te se snažnije osjetilo zapadnije od Širokog Brijega. 

Prema izvješću Federalnog seizmološkog zavoda, njihovi uređaji zabilježili su da je magnituda potresa u hipocentru iznosila 4.8 po Richteru, dok je intenzitet u epicentru bio VI. stupnja Mercallijeve ljestvice. 

Spada u skupinu jakih potresa

Takvo podrhtavanje tla spada u skupinu jakih potresa koji izazivaju bijeg stanovnika iz kuća kao i štete na nekim objektima. 

Hercegovinu je u travnju pogodio potres magnitude 6.1 po Richteru. Epicentar je bio u istočnoj Hercegovini. Tada je poginula 28-godišnjakinja kojoj je stijena probila kuću. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više