Jak vjetar izazvao kaos u Hrvatskoj, DHMZ za sutra objavio crveni alarm

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

OLUJNI vjetar koji puše diljem Hrvatske izazvao je velike probleme, a zbog nevremena se u Dunavu kod Vukovara utopio muškarac. Kako neslužbeno doznajemo, pokušavao je spasiti čamac od vjetra, uslijed čega je pao u rijeku.

Jedna osoba je ozlijeđena u Zagrebu, dok je u Splitu dijete lakše ozlijeđeno nakon što je zbog bure na njega pala klupa.

11-godišnjak je bio na treningu s drugom djecom kada je bura snažno podigla klupu za rezervne igrače na kojoj je sjedio, lakše ga ozlijedivši. Prebačen je u KBC Split, no nakon što mu je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno kako je natučen, pušten je na kućnu njegu.

U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu. Padali su i dijelovi fasade sa zgrada, ima oštećenja na krovovima, a štete je uz ostalo bilo i na električnim vodovima, pa su pojedina područja ostala bez struje. 

Za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju

DHMZ izdao je za sutra crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske i dubrovačke regije te zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

"Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozoravaju u subotu iz DHMZ-a.​

Inače, olujni vjetar cijelu je subotu stvarao probleme diljem zemlje. DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

I sutra će biti vjetrovito, ali vjetar će biti slabiji nego danas

Vikend se nastavlja uz vjetrovito vrijeme, ali većinom ipak manje nego danas. Dodatno slabljenje vjetra nastavit će se prema sredini tjedna, najavila je Kristina Klemenčić Novinc iz HZJZ-a za HRT.

"Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti manje vjetrovita od subote, ali hladnija. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, pred jutro još ponegdje i jak. Naoblaka promjenjiva, povremeno uz sunčana razdoblja, a gdjegod može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Temperatura zraka između -2 i 2 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro prevladavati sunčano, no zatim porast naoblake, ponajprije u istočnijem području. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare osobito u Međimurju i Podravini i jak.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano i vjetrovito. Povremeno više oblaka većinom u Lici, gdje može pasti i malo snijega. U gorju će puhati umjeren sjeveroistočnjak, a duž obale sjevernog Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima. Temperatura zraka u gorju većinom ispod 0 °C, a uz more najniža od 0 do 5 °C, najviša između 3 i 8 °C.

Živa u termometru mogla bi stići do 8 °C i na pokojem dalmatinskom otoku, uz vjerojatno obilje sunčanog vremena, dok će u unutrašnjosti Dalmacije naoblaka biti promjenjiva, no uglavnom će biti suho. Puhat će jaka do olujna bura i tramontana.

Uz jaku tramontanu, odnosno sjeverni vjetar, i jug Hrvatske bit će vjetrovit, ali i najsunčaniji. More valovito i jače valovito. Najniža temperatura zraka od 1 do 4 °C, najviša do 7 °C", rekla je Klemenčić Novinc.

Zatvorene ceste u Splitu, oštećeni parkirani automobili

Zbog udara vjetra od 16:40 zatvorena je brza cesta Solin – Klis u oba smjera osim za osobna vozila. Zatvorene su i Ulica Domovinskog rata na križanju sa Solinskom i Dubrovačkom ulicom te dio Hercegovačke ulice. Policija je dobila dojavu da s nebodera Dalmatia Tower zbog jakog vjetra padaju dijelovi konstrukcije, ali vlasnici nebodera to demantiraju.

"Riječ je o građevinskoj ogradi koja se nalazila ispred objekta i koju je orkanska bura srušila na tlo. Također, na Dalmatia Toweru nije slomljeno nijedno staklo, već je riječ o građevinskom i staklenom otpadu s gradilišta u dvorištu objekta koji je vjetar razlomio", poručili su iz tvrtke investitora Westgate Tower.

U ulici Kroz Smrdečac je po prvim informacijama i procjenama oštećeno više parkiranih automobila, od kojih je dio pretrpio znatnu štetu. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita imaju brojne dojave građana koji im javljaju situaciju na terenu, a dio ih traži pomoć.

U Splitu je večeras bilo tek 5 stupnjeva, dok je dojam -1. Meteorolozi kažu kako je zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina koje nosi vjetar moguć i prekid prometa i opskrbe električnom energijom. Mjestimice su prisutni olujni udari bure i sjevernog vjetra, mogući su i orkanski udari, dok će se najjači udar vjetra kretati od 65 do 115 km/h.

Vjetar u Zagrebu rušio stabla, oštećeni fasade i krovovi

Jak vjetar je ostavio trag i u drugim županijama, od Osječko-baranjske do Krapinsko zagorske i Grada Zagreba, gdje je jedna osoba ozlijeđena, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

U Zagrebu je jedna osoba ozlijeđena te je Županijski centar 112 na mjesto događaja odmah uputio hitnu medicinsku pomoć. Centar je prijepodne zaprimio više dojava građana o padu stabala i grana na prometnice i parkirana vozila, padanju dijelova fasade sa zgrada, oštećenju limova na krovovima, semafora i telefonskih stupova.

U Zagrebačkoj županiji do prekida u opskrbi električnom energijom došlo je na području Prilipja, Plešivice i Zaprešića.

Isti problem zabilježen je na području Đakova, Našica i Belog Manastira, kao i na području Kopanice, Novog Varoša, Okučana i Gređana.

Vjetar prevrnuo kamion na cesti Kula-Kutjevo

Kako javlja portal SiB.hr, olujni vjetar danas je prevrnuo kamion na cesti Kula-Kutjevo. Čitatelj im je poslao snimku na kojoj se vidi kako vjetar prevrće prikolicu kamiona, koja je potom za sobom povukla i kamion.

 

U Šibeniku bura bacila limeni krov na susjednu kuću

Uslijed olujnih udara bure na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je nekoliko većih intervencija. Tako je prema informacijama Županijskog Centra 112 u Grebaštici potopljena jedrilica, dok je u Šibeniku olujna bura digla limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće.

Jak vjetar koji je oko podneva puhao diljem Karlovačke županije prouzročio je nestanak električne energije u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, a mjestimični su prekidi i na telekomunikacijama.

Direktor karlovačke Elektre Zvonko Spudić rekao je Hini da su polomljene grane stabala uzrokovale kvarove na mnogim mjestima, no da je riječ o malim kvarovima.

U udarima olujnog vjetra koji su u subotu pogodili osječko područje nema ozlijeđenih osoba, a nevrijeme je uznemirilo građane, pa je Županijski centar 112 zaprimio 280 njihovih poziva. 

Oštećen dio krova na glavnoj osječkoj tržnici

Prema podacima osječkog Županijskog centra 112, zbog jakog vjetra bez struje je ostalo više mjesta u Osječko-baranjskoj županiji te dio grada Belog Manastira. Centar je zaprimio 280 poziva građana koji su najčešće dojavljivali padove stabala, urušavanje zidova kuća te podizanje krovova i ploča krovišta.

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica evakuirana, a zbog sigurnosnih razloga njen otvoreni dio neće raditi ni u nedjelju, rekao je osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera CZ Dragan Vulin novinarima. 

Pročitajte više