Jandroković: Zadnjih godina smo suočeni s izazovima kakve nismo vidjeli od rata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković, u povodu Dana Hrvatskoga sabora, poručio je danas kako trebamo biti svjesni odgovornosti spram teško stečene slobode, a upozorio je i kako smo zadnjih godina suočeni s izazovima s kakvima se nismo susretali od Domovinskog rata.

"Prisjećamo se 8. listopada 1991., kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s  bivšom državom SFRJ", rekao je Jandroković prije početka saborskog glasanja osvrćući se na sutrašnji Dan Hrvatskoga sabora koji se obilježava kao spomendan.

Podsjetio je kako su dan ranije, 7. listopada 1991., po isteku tromjesečnog moratorija na primjenu Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o uspostavi samostalne i suverene RH, koje je sabor donio 25. lipnja 1991. godine, zrakoplovi JNA  bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore s ciljem likvidacije tadašnjeg hrvatskog vodstva, a tom je prilikom jedan građanin poginuo.

Te su okolnosti, kao i opasnost od mogućih novih zračnih napada na Zagreb, zahtijevale da se povijesnu sjednicu sabora sljedećeg dana preseli na sigurniju lokaciju - u Šubićevu 29, točnije u podrumsku dvoranu INA-e, podsjetio je.

Zahvala svima koji su svoj život dali za domovinu

Jandroković je kazao i da je Hrvatska tada prolazila teške ratne strahote i razaranja koja su znatno otežala naše početne pozicije u odnosu na ostale postkomunističke zemlje.

"Ali zahvaljujući viziji i odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nesebičnom davanju svakog hrvatskog branitelja te doprinosu brojnih znanih i neznanih hrvatskih ljudi danas živimo u demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj", naglasio je.

Jandroković je još jednom zahvalio svima koji su svoj život dali za domovinu, koji su se žrtvovali i koji su na bilo koji način pridonijeli hrvatskoj slobodi.

"Bez ikakve dvojbe, njihove su zasluge u samim temeljima naše slobode, mira i demokracije, kao i današnjeg međunarodnog položaja: država smo članica NATO-a i EU", kazao je.

Upozorivši kako se žrtve i odricanja uloženi u našu slobodu danas nerijetko uzimaju zdravo za gotovo, Jandroković je kazao da trebamo biti svjesni kako je iznimna naša odgovornost "spram teško stečene slobode, spram ove časne institucije i spram građana koje ovdje predstavljamo".

Istaknuo je i da smo u ovih 30-ak godina prošli kroz mnoge zahtjevne situacije. No zadnjih nekoliko godina suočeni smo s izazovima s kakvima se nismo susretali od Domovinskog rata.

"Pandemija covida-19, potresi u Zagrebu i na Banovini te rat u Ukrajini koji može prerasti u globalni sukob od nas traže dodatni napor i dodatnu odgovornost. No, nisam siguran koliko nas odgovornima hrvatska javnost ponekad doživljava. I toga moramo itekako biti svjesni", poručio je.

U sabornici uvijek mora biti mjesta za uvažavanje različitih stavova

Predsjednik sabora rekao je i da, iako su zastupnici često na međusobno udaljenim pozicijama i pogledi na svijet im se razlikuju, imati i javno izražavati drukčija mišljenja u samoj je srži demokracije. Stoga u sabornici uvijek mora biti mjesta za koegzistenciju različitih svjetonazora i stavova, kao i za njihovo uvažavanje.

"Možemo si međusobno štošta politički predbacivati koristeći za to ovu govornicu i to je sasvim legitimno. Ali nerijetko se to čini na neprimjeren način i mimo pravila i procedure. Zapitajmo se svaki od nas nije li grubost ili uvreda izgovorena u sabornici zapravo jedan mali osobni poraz jer smo u tom trenutku propustili naći bolje riječi za svoju političku argumentaciju", rekao je. 

Poručio je i da zastupnici trebaju imati na umu da su stalno pod budnim okom javnosti koja prepoznaje trenutke kada ova dvorana prestane biti mjesto na kojem se skrbi o javnom dobru i interesima građana i Domovine te postaje mjesto svađa i prepucavanja koja bivaju sama sebi svrhom.

"Stoga Vas još jednom pozivam da uložimo dodatan napor kako bi Hrvatski sabor bio mjesto časnih i korektnih političkih rasprava u kojima se predstavnici različitih političkih opcija međusobno respektiraju", rekao je Jandroković.

Također, pozvao je građane da sutra, na Danu otvorenih vrata, posjete Hrvatski sabor.

Pročitajte više