Jandroković se pita je li sabor nepopularan u javnosti zbog povreda Poslovnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

UŽE saborsko Predsjedništvo predložilo je danas mjere za unaprjeđenje rada na plenarnoj sjednici, s obzirom na to da, kako je rekao predsjednik sabora Gordan Jandroković, rasprave sve manje idu u smjeru analize zakona, a sve više odlaze u sferu međusobnog vrijeđanja.

"Zajednički je zaključak da rasprave sve manje idu u smjeru analize zakona, a sve je više rasprava koje nisu fokusirane na točku dnevnog reda, nego odlaze u sferu međusobnog vrijeđanja", kazao je Jandroković nakon sjednice.

Puno vremena troši se na neproduktivne rasprave, repliciranja i povrede Poslovnika, a ne na meritum rasprave i zakone, dodao je Jandroković pitajući se je li zbog toga niska popularnost sabora u javnosti.

 

"Pojedinci koji su skloni incidentu će napraviti nešto zbog medijske pažnje"

Predsjedništvo sabora predložilo je tri opcije, da se ukine institut povrede Poslovnika koji se često zloupotrebljava, da se uvede financijsko kažnjavanje zastupnika koji namjerno krše Poslovnik ili da sve ostane kako je sada uz izricanje opomena predsjedavajućeg. Zaključilo je i kako ne bi bilo dobro mijenjati saborski Poslovnik na polovini mandata kako ne bi bilo prigovora o sužavanju prava uoči izbora.

"Oko 95 posto stegovnih mjera je bilo zbog zloupotrebe povrede Poslovnika", rekao je Jandroković i naglasio da nikome ne žele uskratiti pravo govora. Dopis s prijedlozima bit će upućen klubovima zastupnika i nakon što se očituju donijet će se eventualne promjene.

"Bio bih žalostan da moramo zastupnike financijski kažnjavati kako bi poštivali red i proceduru", kazao je Jandroković o mjeri koju je predložio potpredsjednik sabora Furio Radin za zastupnike koji kontinuirano krše saborski Poslovnik.

Dodao je i kako ono što je izrečeno u zloupotrebi instituta povrede Poslovnika često završi u medijima te da taj način rada odgovara pojedincima "koji su najdeblje kože i koji su skloni incidentu, skloni uvrijediti i napraviti nešto zbog čega će dobiti medijsku pažnju". "Ozbiljnim političarima ovo nije u interesu", naglasio je.

"Tanka linija između grubog političkog govora i govora mržnje"

Tema sjednice bio je i neprimjeren govor pojedinih zastupnika, korištenje uvreda na osobnoj razini ili formulacije na rubu govora mržnje, a zaključeno je da je kažnjavanje zastupnika pravo predsjedatelja koji mora procijeniti je li nešto opravdano kazniti ili nije.

"Vrlo je tanka linija u nekim situacijama pogoditi radi li se o grubom političkom govoru ili se radi o nečemu što izlazi iz okvira i predstavlja grubu uvredu ili čak govor mržnje", rekao je Jandroković.

Predsjednik sabora još jednom je pozvao zastupnike da koriste oštar politički govor, ali izbjegavaju uvrede na osobnoj razini i govor mržnje.

"Očekujem dogovor oko ravnatelja VSOA-e"

Jandroković je komentirao i izbor novog ravnatelja VSOA-e kazavši kako očekuje dogovor oko toga između predsjednika vlade i predsjednika RH.

"To je prevažna pozicija, čelnik VSOA-e je jedna od bitnijih funkcija i tu treba postići dogovor", rekao je Jandroković te na novinarski upit izrazio nadu da će postizanje dogovora trajati kraće nego što je bio slučaj kod predsjednika Vrhovnog suda.

Komentirao je i slučaj INA-e kazavši kako očekuje da će vlada nastaviti dijalog s mađarskom stranom o novom modelu upravljanja te ponovio da svi članovi Uprave trebaju podnijeti ostavku, pa tako i hrvatski. Za oporbeno uvjetovanje podrške promjenama Ustava u dijelu koji se tiče referenduma uvrštavanjem prava na pobačaj, Jandroković je rekao da za to neće dobiti podršku vladajuće većine ni desne oporbe.

"Ovo je sada neka vrsta ucjene", kazao je i poručio kako je riječ o temi koja duboko dijeli društvo te da zato o tome ne žele voditi raspravu.

Jandroković je najavio i obilježavanje Dana Hrvatskog sabora 8. listopada, kada će se ponovno otvoriti vrata sabora za građane.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više