Japan zatražio od 37 milijuna građana da ugase svjetla

Foto: EPA

JAPANSKA vlada pozvala je danas ljude u Tokiju i okolici da koriste manje struje s obzirom na to da će zbog toplinskog vala biti problema s opskrbom električne energije.

Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije očekuje da će tijekom današnjeg dana doći do povećane upotrebe električne energije. Zato je zatražilo od građana da isključe nepotrebna svjetla kako bi mogli i dalje koristiti klima-uređaje.

"Nakon 15 sati gasite sva nepotrebna svjetla"

U priopćenju u nedjelju ministarstvo je navelo da se očekuje da će višak proizvodnih kapaciteta za električnu energiju danas u Tokiju i okolici pasti na 3.7 posto. Dodalo je da je za stabilno napajanje potreban kapacitet od 3%.

Stoga su vlasti zamolile građane da nakon 15 sati na tri sata ugase sva nepotrebna svjetla, ali da nastave koristiti klima-uređaje i da se pridržavaju mjera hidratizacije, piše BBC.

Iako opskrbljivači električnom energijom rade na povećanju opskrbe, ministarstvo je kazalo da je situacija nepredvidiva kako temperature rastu.

"Ako dođe do povećanja potražnje i iznenadnih problema s opskrbom, rezervni kapaciteti mogu pasti ispod 3%", navodi se.

Zatvoreno nekoliko nuklearnih elektrana

Nakon što su zbog potresa u sjeveroistočnoj regiji neke nuklearne elektrane obustavile proizvodnju, u Japanu je došlo do ograničene opskrbe električnom energijom. Vlasti su također zatvorile nekoliko zastarjelih tvornica fosilnih goriva kako bi smanjile emisije ugljikovog dioksida.

Tijekom vikenda je u japanskom gradu Isesakiju, koji se nalazi 85 kilometara sjeverozapadno od Tokija, zabilježena najviša temperatura u lipnju za cijelu zemlju. Japanska državna televizija NHK izvijestila je da je 46 osoba u Tokiju u nedjelju poslijepodne prevezeno u bolnicu zbog posljedica toplinskog vala.

Pročitajte više

 

Pročitajte više