Japanska vlada apelira na štednju energije zbog rekordnih vrućina

Foto: EPA

NA ISTOKU Japana tijekom tjedna su zabilježene najviše temperature u povijesti praćenja pa vlasti mole građane da ograniče potrošnju energije koja se zbog klimatskih uređaja troši u velikim količinama.

Na području oko Tokija u petak je sedmi dan zaredom zabilježena temperatura viša od 35 stupnjeva Celzijusa. Očekuje se da bi moguća kiša i niže temperature mogle donijeti osvježenje u ponedjeljak.

Prvi put ovog tjedna, vlasti u petak nisu upozorile na moguću nestašicu struje, iako je opskrba energijom još uvijek ograničena, a cijene visoke. Zbog toga neki u vladi pozivaju na ponovno pokretanje nekoliko nuklearnih reaktora koji se ne koriste od katastrofe u Fukušimi u ožujku 2011. 

U gradu Isesakiju zabilježena je temperatura od 40.3 stupnjeva Celzijusa, što je najviša zabilježena temperatura u Japanu ove godine, dok su temperature u gradovima sjeverno od Tokija iznosile 40.1 i 40 stupnjeva. U centru Tokija temperatura je iznosila 37 stupnjeva Celzijusa.

Temperature uobičajene za Japan, ali ne za ovo doba godine

Ove temperature uobičajene su za Japan, ali ne i za ovo doba godine. Vrućine zabilježene u lipnju najviše su otkako je prije 147 godina počelo praćenje.

Vlada kaže da će se opasni uvjeti nastaviti pa preporučuje građanima da u vanjskim prostorima smanje uporabu maski, što će za Japan biti pravi izazov pošto je nošenje maske bila uobičajena pojava i prije pandemije.

"Maske povećavaju rizik od toplinskog udara pa vas molimo da ih vani skinete ako niste u blizini drugih ljudi ili ne pričate s nekim", kazao je na medijskoj konferenciji Seiji Kihara, zamjenik glavnog tajnika Kabineta.

Mreža električne energije na širem području Tokija, u kojem živi 37 milijuna ljudi, u četvrtak je dosegla količinu potrošnje koja bi mogla uzrokovati nestanke struje. Situaciju su olakšale mjere koje su vlasti uvele početkom srpnja u svrhu lakšeg nošenja s visokom ljetnom potražnjom.

Visoke ljetne temperature u Japanu nisu nepoznanica. Prošle godine krajem srpnja nekoliko događanja na Olimpijskim igrama u Tokiju bilo je odgođeno zbog vrućine. No rekordne su vrućine ovog lipnja iznenadile vlasti.

Pročitajte više