Japanski sud: Zabrana gej braka je ustavna

Ilustracija: EPA

JAPANSKI sud presudio je da je zabrana istospolnog braka ustavna, zadavši time udarac pravima LGBTQ osoba, javlja Reuters i podsjeća da je to druga takva presuda u jedinoj zemlji članici G7 u kojoj istospolni brak nije dozvoljen.

Istovremeno okružni sud u Tokiju u obrazloženju presude navodi da nepostojanje zakonskog okvira za istospolne parove da zasnivaju obitelj krši njihova ljudska prava, u čemu osam podnositelja tužbe, četiri istospolna para, vidi tračak nade.

Japanski ustav definira brak kao zajednicu utemeljenu na obostranom pristanku dvaju spolova. Vladajuća stranka premijera Fumija Kishide za sada ne pokazuje da kani razmotriti to pitanje ili predložiti zakon.

Postoje razlike u sudskim presudama

Sud u Tokiju donio je istu presudu kao i sud u Osaki u lipnju, to jest da je zabrana istospolnog braka u skladu s ustavom. No sud u Sapporu, na sjeveru Japana, prošle godine presudio je da je zabrana neustavna.

Odluka suda u Tokiju donesena je dan pošto je američki Senat izglasao zakon o zaštiti istospolnog braka, a Singapur ukinuo zabranu istospolnog seksa, ali bez većih izgleda za legalizaciju istospolnog braka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više