Javio se novi zapovjednik ruske crnomorske flote, govorio o planovima

Foto: EPA

RUSKA Crnomorska flota trebala bi ove godine dobiti 12 novih brodova zajedno s dodatnim zrakoplovima i vozilima, rekao je novoimenovani zapovjednik, viceadmiral Viktor Sokolov, izvijestila je državna novinska agencija TASS. "Crnomorska flota sudjeluje u posebnoj vojnoj operaciji i uspješno izvršava sve postavljene zadaće", rekao je skupini mladih časnika, prenosi TASS.

Državna novinska agencija RIA objavila je u srijedu da je Sokolov imenovan zapovjednikom Crnomorske flote. Zamijenio je Igora Osipova, koji je bio na čelu od 2019., nakon niza neuspjeha.

Tjedan ranije u eksplozijama u zračnoj bazi na Krimu uništen je veći dio jedne od zračnih jedinica flote. U travnju je vodeći brod flote, raketna krstarica Moskva, potopljen u, kako je ukrajinsko ministarstvo obrane reklo, raketnom udaru.

Dva mjeseca poslije Crnomorska flota se povukla sa strateški važnog Zmijskog otoka, blizu ukrajinske luke Odese. Rusija svoju vojnu kampanju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom", čiji je cilj demilitarizacija i "denacifikacija" Ukrajine. Kijev i zapadne vlade kažu da je to izgovor za osvajački rat u imperijalnom stilu.

Pročitajte više