Javni bilježnici: Treba zabraniti tipizirane ugovore za promet nekretninama

Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL

HRVATSKA javnobilježnička komora (HJK) upozorila je danas kako Zakonom o zemljišnim knjigama, koji je u završnom stadiju zakonodavnog procesa, nije zadovoljena neophodna pravna sigurnost prometa nekretninama u Hrvatskoj.

HJK ističe da će prema tom zakonu i dalje biti narušena sigurnost prometa nekretnina budući da se i dalje neće morati evidentirati sastavljači isprava prilikom kupoprodaje.

"Bira se brži i jeftiniji, ali nesigurniji način"

U HJK-u preciziraju kako u zakon nije uvrštena odredba koju predlaže komora, a prema kojoj bi isprave trebale biti pisane mehaničkim sredstvom pisanja. Razlog isticanja ovog problema, dodaju, veliki je broj zlouporaba povezanih s takvim pravnim poslovima, a do kojih najčešće dolazi zbog neinformiranosti građana te biranja bržeg i jeftinijeg, ali i nesigurnijeg načina sklapanja pravnih poslova.

Komora upozorava kako slabija platežna moć te želja za financijskom uštedom najčešće navodi građane da koriste tipske obrasce ugovora koji zbog sistemskih nedostataka dovode do neadekvatne pravnozaštitne funkcije prema građanima te do raznih problema i zloporaba.

''Trenutni zakon rezultira čestom neprovedbom prijedloga za upis u zemljišne knjige te posljedično i do financijskih gubitaka, sudskih procesa između ugovornih strana i posljedičnog smanjenja pravne sigurnosti i povjerenja u zemljišne knjige. Vrlo je bitno naglasiti kako se time oštećuje i državni proračun budući da isprave često sastavljaju neovlašteni sastavljači, što pridonosi ekspanziji sive ekonomije'', stoji u priopćenju HJK.

Plodno tlo za širenje nadripisarstva

Komora naglašava kako je učestala i prodaja tipiziranih obrazaca ugovora koje naknadno ručno popunjavaju stranke, što prema tvrdnjama HJK stvara plodno tlo širenju nadripisarstva i posljedično smanjuje pravnu sigurnost pravnog prometa nekretnina. Do toga, ukazuje HJK, dolazi ponajprije što pravno neuke stranke često ne znaju ispunjavati takve obrasce. 

Komora stoga predlaže kako bi se ovakvim po građane štetnim oblicima nadripisarstva moglo stati na kraj kada bi se zemljišno-knjižni upisi dodatno regulirali propisivanjem pravno strožeg oblika isprave te jasnim označavanjem osobe koja je sastavila ugovor.

Pročitajte više