Načelnik Azova prijavio ukrajinskog generala: "Boli me ku*ac ako me strpaju u zatvor"

Na fotografiji su Sodol i Zelenski. Foto: Profimedia

Bohdan Krotevič, načelnik stožera Azova, zatražio je od Državnog istražnog ureda (DBR) da pokrene istragu protiv general-pukovnika Jurija Sodola, zapovjednika Združenih snaga ukrajinske vojske, doznaje Ukrajinska Pravda

DBR je potvrdio kako je prijava zaprimljena i da istražitelji rade na njoj. Ukrajinska Pravda piše kako Krotevič optužuje generala za zlouporabu ovlasti i loše zapovijedanje trupama, koje je dovelo do gubitka velikog dijela teritorija Ukrajine. 

Krotevič navodno traži da istražitelji provjere surađuje li Sodol s Rusima te je iskazao spremnost da svjedoči u ovom slučaju. 

"Vojnici zadržavaju neprijatelja unatoč nepovoljnim uvjetima"

"Napisao sam pismo DBR-u pozivajući na istragu o vojnom generalu koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general. Boli me ku*ac ako pokrenu istragu protiv mene ili me strpaju u zatvor.

Smeta mi što okrivljuju zapovjednike bataljuna i brigadire za gubitak osmatračnice, a ne okrivljuju generala za gubitak oblasti i desetaka gradova te više tisuća vojnika. Uvjeti u kojima se brigade sada bore, rekao bih, zahtijevaju nevjerojatno junaštvo – prije svega vojnika, vodova, satnija, bojni i zapovjednika brigada.

A njihovo herojstvo leži u činjenici da oni zadržavaju neprijatelja ne zahvaljujući povoljnim uvjetima, nego usprkos nepovoljnim. Ponekad mi se čini da nam svijet šalje ološ protiv kojeg se borimo da bi nas ujedinio. 

I sva vojska sada razumije o kome govorim jer ga 99 posto vojske mrzi zbog onoga što radi. Ovaj čovjek pokreće istrage protiv zapovjednika koji napreduju i ne gube pozicije, ali ne pokreće interne istrage protiv sebe. Dosta mi je toga; Rubikon je prijeđen", napisao je Krotevič.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.