Johnson ne planira dati ostavku: U teškim okolnostima treba nastaviti s radom

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson je najavio da će se boriti za ostanak na vlasti usprkos sve više poziva da odstupi. Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Na tjedno ispitivanje premijera u parlamentu stigao je borbenog stava. 

Nakon što je ostavke dalo više od 20 dužnosnika, dio zastupnika smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji se rast usporava te mu prijeti recesija. Njegova sudbina mogla bi biti odlučena već kasnije u srijedu kad se sastaje takozvani Odbor 1922 koji postavlja pravila za glasanje o povjerenju. Johnsonov glasnogovornik rekao je da Johnson smatra da bi preživio takvo glasanje. 

"Posao premijera u teškim okolnostima" je nastaviti s radom, rekao je Johnson. "To ću i učiniti." Ranije je pokušao pokazati autoritet brzim imenovanjem Nadhima Zahawija, popularnog političara unutar Konzervativne stranke kojeg se smatra zaslužnim za brzu nabavku cjepiva protiv covida-19, na mjesto ministra financija. 

Napao ga bivši ministar zdravstva

No Johnsonov nastup u parlamentu naišao je na brutalni odgovor, piše Reuters. Težak položaj u kojem se nalazi pokazao se kad se dio kolega iz vlade nije uspio suzdržati od smijeha dok mu je čelnik opozicije govorio da je predvodnik "lake brigade". 

Johnsona su za ostavku pitala i tri člana njegove stranke. "Očito, da postoje okolnosti u kojima bih osjećao da je nemoguće da ova vlada nastavi i odbaci mandat koji je dobila, tada bih to učinio", odgovorio je. 

Napao ga je i bivši ministar zdravstva Sajid Javid, navodeći sve afere i gafove. "U jednom trenutku moramo zaključiti da je previše. Ta točka je danas", rekao je Javid. Prema anketi YouGova, s bivšim ministrom slaže se i 69 posto Britanaca.

Pročitajte više