KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Johnson&Johnson odgodio uvođenje cjepiva u EU, ono je danas ipak stiglo u Hrvatsku

Foto: EPA

DANAS su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva Johnson&Johnson koje se prima u samo jednoj dozi. Radi se o 7150 doza tog cjepiva.

Podsjetimo, cijepljenje tim cjepivom jučer je obustavljeno u Americi nakon što su američke savezne zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja tim cjepivom nakon što se kod šest osoba na gotovo 7 milijuna cijepljenih razvio rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

EK donijela odluku o zaustavljanju distribucije, ali cjepivo je već bilo na putu u Hrvatsku

Par sati nakon te odluke u Americi Johnson&Johnson je objavio da se odgađa uvođenje tog cjepiva u Europi, a nakon toga je distribucija tog cjepiva po Europi zaustavljena i na razini Europske komisije. No, u trenutku kad je jučer Europska komisija donijela tu odluku, cjepivo je već bilo na putu prema Hrvatskoj pa je u konačnici ipak isporučeno.

Kako smo doznali iz HZJZ-a, nema problema sa skladištenjem tog cjepiva, jer ono na temperaturi od -20 stupnjeva Celzijusa može biti uskladišteno punih 12 mjeseci. Rok trajanja tog cjepiva je inače dvije godine.

Nema cijepljenja dok se EMA ne očituje

Očekuje se da bi se danas Europska agencija za lijekove (EMA) trebala očitovati o ovom cjepivu. Dotad se, kako su jučer poručili iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, ono kod nas neće koristiti.

Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer jučer je rekla da se početak cijepljenja tim cjepivom očekuje najkasnije u ponedjeljak.

 

Pročitajte više