Još jedna tinejdžerica ubijena u Iranu? "Snage sigurnosti je pretukle na prosvjedu"

Screenshot: YouTube

POJAVILA su se izvješća o smrti još jedne tinejdžerice u Iranu. Tvrdi se da su 16-godišnjakinju ubile snage sigurnosti.

Sarina Esmailzadeh, 16-godišnjakinja koja je objavljivala popularne videosnimke na YouTubeu, ubijena je 23. rujna kada su je sigurnosne snage pretukle palicama na prosvjedu u Gohardashtu u pokrajini Alborz, prema Amnesty Internationalu.

Službene informacije kažu da se djevojka ubila

Citirajući primarni izvor, izjava Amnesty Internationala također tvrdi da je obitelj tinejdžerice bila izložena "intenzivnom maltretiranju kako bi ih se natjeralo na šutnju", što su iranski dužnosnici negirali, piše The Guardian.

Danas, dok se vijest o smrti djevojke proširila društvenim mrežama, iranska novinska agencija Isna izvijestila je da je vrhovni sudac pokrajine Alborz rekao da je preliminarna istraga pokazala da je smrt tinejdžerice nastupila nakon samoubojstva.

Naveo je da je skočila s krova peterokatnice te da je u prošlosti imala problema s mentalnim zdravljem. U grupama za privatne poruke učenice diljem Irana rekle su da planiraju prosvjede za vikend kako bi iskazale solidarnost s Esmailzadeh i Nikom Shakarami, 17-godišnjom učenicom koja je nestala 20. rujna i koju su također navodno mučile i ubile iranske sigurnosne snage, piše The Guardian.

Unatoč tvrdnjama da je Shakarami bila pretučena i silovana te da je njezino tijelo ukradeno od obitelji i pokopano bez njezinog pristanka, iranski dužnosnici rekli su da se Shakarami također ubila skočivši s krova zgrade.

Shakaramina majka optužila je iranske vlasti za ubojstvo kćeri i ustvrdila da su je pokušali prisiliti da objavi izjavu u kojoj kaže da si je Shakarami oduzela život.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više