Josipović komentirao optužnice Srbije: Hrvatska ih ne bi trebala odbiti

Foto: Pixsell/Boris Scitar

IVO JOSIPOVIĆ, bivši predsjednik RH, komentirao je u Novom danu optužnice iz Srbije koje se temelje na zločinima koji su počinjeni na teritoriju BiH. Smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice, nego da bi se njima trebalo baviti pravosuđe.

Smatra da je to domena hrvatskog pravosuđa

"Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi", kazao je Josipović, a prenosi N1.

"S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodit će se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja. Politika trebala biti suzdržana i trebalo bi omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj", dodao je.

"Pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze"

"To su neobične okolnosti, pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze i zašto je preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj. To nije protuzakonito, ali je neuobičajeno. Vjerojatno u tom balansiranju Srbije između istoka i zapada i odabir ovog trenutka ima neku ulogu, ali sve skupa u konačnici, kad gledamo s aspekta prava i pravde, to nije relevantno", kazao je bivši predsjednik.

"Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagirati i provjeriti navode i pravosuđe, a ne politika da treba donijeti odluku", dodao je.

"Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati"

Komentirao je i kako je moguće da napad na izbjegličku kolonu nije dokumentiran.

"Moguće je da je netko postupio mimo naredbe. Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jest da mogu postojati žrtve, a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje i zločin", istaknuo je Josipović.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao "da smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića".

"Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati, ne može postojati politička kalkulacija o tome. S druge strane, ako nema dokaza, ako je to nemoralni govor koji je Vučić imao u Glini, ako se s time politika igra, onda to nije pristup", rekao je Josipović.

Pročitajte više