Josipović i Mesić na konferenciji o miru u svijetu: "Situacija je gora nego 1939."

Foto: Pixsell/Robert Anic

Bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te akademik Ivo Šlaus sudjelovali su u ponedjeljak na konferenciji Apel za mir i žurni prekid ratova u svijetu u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te upozorili da je situacija u svijetu gora nego 1939.

Premda je glavna zadaća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja brinuti se o svim aspektima visokog obrazovanja u znanosti, Krunoslav Pisk je u ime sindikata rekao da se ne smije zanemariti ni činjenica da znanstvena postignuća utječu na mir, odnosno rat. 

"Znanost donosi rezultate koji mogu biti upotrijebljeni na razne načine", rekao je. Naveo je primjer nuklearne fizike i upotrebe njezine energije za čišći okoliš, ali i za izradu razornog oružja - nuklearne bombe. 

 

"Jasno nam je da ovo okupljanje neće imati globalni odjek..."

Sudionici su na konferenciji istaknuli da im je jasno da to okupljanje neće imati globalnog odjeka, ali su se složili da im je svima dužnost dati glas za mir u svijetu koji se ubrzano naoružava.

"Jedan sam od mnogih koji dijele zabrinutost da je globalni rat izvjesniji od mira", rekao je Josipović. Dodao je da se velike sile međusobno nadmeću te da će teško doći do toga da neka od strana napravi ustupak. 

Josipović: Naša inicijativa za mir je kap koja bi trebala postati slap 

"U tom nadmetanju svi zaboravljaju da, ako dođe do 3. svjetskog rata, neće biti pobjednika. Poznata je ona šala da se 1. svjetski rat vodio topovima, 2. raketama, da će se 3. voditi nuklearnim oružjem, a 4. lukom i strijelom", upozorio je. Rekao je da kapacitet za uništavanje koji ima suvremeno oružje ima za posljedicu uništenje cijelog čovječanstva. "Drugi problem je stanje duha, sa svih strana se čuju bubnjevi rata", rekao je.

"Ako ovu inicijativu doživimo u duhu Cesarićeva Slapa, onda našu inicijativu vidim kao kap koja bi trebala postati slap. Nadam se da će taj slap uroditi nekim plodom", rekao je Josipović. Istaknuo je i važnost da šira javnost bude protiv rata jer narod u demokracijama izlazi i bira svoje vođe.

"Naoružavanje nije rješenje"

Mesić se nadovezao i rekao da je današnja konferencija kap koja se mora preliti u put prema traženju mirovnih rješenja. Rekao je da naoružavanje nije rješenje i da je jedini izlaz za postizanje mira u Ukrajini, ali i na drugim ratištima, rješavanje političkih pitanja koja nisu bila riješena. Rekao je da je problem i što u Europi i svijetu trenutno nema pravih lidera koji mogu rješavati probleme. 

Počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, član međunarodnog savjeta Pugwash Conferences on Science and World Affairs i inicijator Apela akademik Šlaus rekao je da je trenutna situacija u svijetu gora nego 1939.

"Uoči 2. svjetskog rata nismo imali nijedno oružje za masovno uništenje, a sada devet zemalja posjeduje nuklearno oružje", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.