Jozo Čabraja osuđen zbog ubojstva 19-godišnjaka u Kaštelima, dobio je 14 godina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

ZAVRŠENO je drugo suđenje Jozi Čabraji (32), optuženom za ubojstvo 19-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine ispred osnovne škole Bijači u Kaštel Novom. Osuđen je na 14 godina zatvora, piše Dalmacija Danas.

Predsjednik sudskog vijeća Mile Rebić u kraćem obrazloženju presude Županijskog suda u Splitu naglasio je olakotne i otegotne okolnosti koje su dovele do ovakve kazne: raniju neosuđivanost optuženog, smanjenu ubrojivost, bio je mlad, obiteljske prilike (otac dvoje maloljetne djece) te izraženo žaljenje i kajanje pred sudom, a s druge strane bešćutnost te bezobzirnost u počinjenju nedjela, mladost žrtve i društvenu opasnost ovakvih zločina.

Sudac: Bio je svjestan da ga može usmrtiti

Što se tiče samog čina ubojstva, tijekom postupka je utvrđeno da je Čabraja ubio Matijaša s "neizravnom namjerom".

"Bio je na mjestu suvozača u automobilu, ispalio je jedan metak iz Makarova u smjeru Matijaša svjestan da ga može usmrtiti i pristajući na to. Udaljenost nije bila manja od 5-10 metara niti je Matijaš bio udaljeniji u od 20-30 metara u trenutku opaljenja, a vidljivost je bila dobra jer su svjedoci dobro vidjeli reakciju Čabraje nakon što je njihov automobil pogodila maca, čekić kojeg je bacio Duje Pivčević", između ostalog je kazao sudac Rebić.

Dvije suprotstavljene skupine mladića našle su se te večeri upravo s namjerom da se sukobe. U prvom postupku, koji je okončan 2015. godine, osuđujućom presudom Čabraja je dobio 13 godina zatvora, no odluka je pala na Vrhovnom sudu.

Čabraju pokušavali ubiti, više puta je propucan

Trebalo je neko vrijeme da se novi postupak privede kraju. Čabraja je u međuvremenu pušten na slobodu, u Kaštelima je na njega najmanje tri puta pokušan atentat, u nekoliko odvojenih incidenata je propucan. Svaki put se čudesno oporavio, no zbog svega su patili sudski postupci, čekao se njegov oporavak. Iako se nije pojavio na proglašenju presude, njegov odvjetnik tvrdi kako Jozo Čabraja neće bježati hrvatskom pravosuđu.

Odlazak u pritvor je obavezan jer je izrečena sankcija viša od pet godina zatvora, a branitelj Leopold Aljinović najavljuje da će njegov klijent odmah zatražiti odlazak na izdržavanje kazne dok se čeka odluka po žalbi na ovu presudu. Maksimalna zakonom predviđena kazna za ubojstvo je 20 godina zatvora.

Pročitajte više