JPMorgan i Disney će svojim zaposlenicama platiti troškove putovanja na pobačaj

Foto: EPA

DVIJE velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Disney, najavile su da će svojim zaposlenicama snositi troškove putovanja u klinike za pobačaj nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na pobačaj. "Fokusirani smo na zdravlje i dobrobit svih naših zaposlenica i želimo im osigurati jednak pristup svim zdravstvenim beneficijama", kazala je glasnogovornica banke. 

Odnosi se to i na putovanja u one američke savezne države u kojima će pobačaj ostati dopušten. Američki Vrhovni sud u današnjoj je dramatičnoj odluci poništio ustavno pravo na pobačaj na federalnoj razini, temeljeno na presudi Roe vs. Wade iz 1973. Danas je isto priopćila i kompanija Walta Disneyja. 

"Kompanija je svojim zaposlenicama poručila da shvaća utjecaj presude, ali ostaje posvećena osiguranju kompletne zdravstvene skrbi, uključujući obiteljsko planiranje i reproduktivno zdravlje", kazao je glasnogovornik Disneyja. Disney ima 200.000 zaposlenika na Floridi, gdje će na snazi biti zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće.

Pročitajte više

 

Pročitajte više