Divljaci su prije više od 70 dana ubili Gabrijelinu obitelj. Kad će optužnica?

Screenshot: BHRT; Foto u tekstu: Pixsell

PRIJE VIŠE od 70 dana došlo je do teške prometne nesreće kod Mostara u kojoj su četiri osobe smrtno stradale i još četiri teško ozlijeđene.

Bilo je to 24. rujna u mjestu Buna-Zaton kod Mostara. Nesreću su izazvala dvojica lokalnih tajkuna koja su se BMW-om i Mercedesom utrkivala na cesti. Poginuli su Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin. Njihova kćerka Gabrijela (3) zadobila je teške ozljede. Obitelj Krstić vraćala se s izleta.

Tajkuni su se utrkivali

Smrtno je stradao i jedan od vozača koji su se utrkivali, Mate Primorac. Kako je pisao Avaz.ba, sumnja se kako je samu nesreću izazvao upravo Primorac, koji je nepropisno pretjecao na mjestu gdje je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, uslijed čega je udario u Mercedes za čijim je volanom bio Mile Doko (31), potom u BMW kojim je upravljao L.Š. (22) i na kraju svom silinom u Renault Scenic, u kojem je bila obitelj Krstić, a kretao se iz suprotnog smjera.

Prema pisanju Avaza, Primorac i Doko zajedno su bili na krštenju u jednom mostarskom restoranu, iz kojeg su se zaputili prema Čitluku i Međugorju, gdje žive. Dodaju kako se špekulira da je Primorac krenuo pretjecati Doku, no da on to nije dopustio te je uslijedila utrka.

Doko je prošao neozlijeđen, a portal Hercegovina.info objavio je kako je Doki izmjereno 2.5 promila alkohola u krvi. Teške tjelesne ozljede, osim trogodišnje Gabrijele, zadobile su još tri osobe.

Tužiteljstvo nam ne odgovara

Međutim, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije, očito, još nije podignulo optužnicu u ovom slučaju. Na upit u kojoj fazi je istraga još nisu odgovorili. Na ovu temu zadnji put su nam odgovorili početkom studenoga. I tada smo odgovor dobili tek nakon brojnih upita i poziva prema Tužiteljstvu, odnosno glasnogovornici Ani Rajić.

>> Prije 40 dana divljaci su ubili Gabrijelinu obitelj. Pitali smo kad će optužnica

"Vezano za Vaš upit, u svezi prometne nezgode koja se dogodila dana 24.9.2022. godine u mjestu Buna-Zaton, obavještavamo Vas da Tužiteljstvo HNŽ/K i dalje poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje te da su naložena sva neophodna vještačenja, kao i da će se poduzeti i druge istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode s tragičnim posljedicama.

Nastavit ćemo s upitima

Nakon provedenih vještačenja i prikupljenih drugih dokaza, Tužiteljstvo će se moći odrediti o uzrocima i okolnostima pod kojima je došlo do ove tragične prometne nezgode, o čemu ćete biti obaviješteni", stoji u njihovom odgovoru.

>> Tužiteljstvo o strašnoj nesreći kod Mostara: Objavljuju se neprovjerene priče

Radi se o gotovo istovjetnom odgovoru koji su mediji objavili 26. rujna. Tada su i dodali kako  je "primijećeno da su u pojedinim medijima objavljivane razne neprovjerene informacije i navodne verzije događaja, iza kojih Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije ne stoji".

U svakom slučaju, ovoga puta, eto, nema niti odgovora. Inače, Zdenko Kovač je glavni županijski tužitelj. Index će i dalje svakog tjedna slati upite prema Tužiteljstvu kako bi nas obavijestili u kojoj je fazi istraga.

Tko su Primorac i Doko?

Primorac je, kako su pisali bosanskohercegovački mediji, bio lokalni tajkun iz Čitluka. Bavio se ugostiteljstvom i ugradnjom rashladnih komora.

Ime Mate Primorca na poslovnim se stranicama spominje i uz pizzeriju u Čitluku te se navodi da je Primorac vlasnik. Na web stranici pizzerije inače stoji da je stranica uklonjena zbog nepodmirenih dugovanja. Objavljeno je i da je bio vlasnik pansiona. Imao je suprugu i sina.

Mile Doko, koji je u nesreći s 2.5 promila bio za upravljačem Mercedesa AMG C63 i koji se izvukao bez ozljeda, sin je jednog od hercegovačkih tajkuna.

Prema poslovnim stranicama, Ivan Doko vlasnik je i direktor tvrtke Andrea & Giovanni d.o.o. iz Čitluka, koja se bavi trgovinom na veliko. Tvrtka je lani imala 136 milijuna kuna prihoda, a slične je prihode imala i 2020. i 2019. Ivan Doko također je vlasnik novoosnovane firme I.M.T. DOKO & Co.

***

Za Gabrijelu smo prikupili 1.35 milijuna kuna

Index.hr je 24. listopada pokrenuo akciju "Index želja: Budimo sad svi Gabrijelina obitelj" s jednom idejom - Gabrijeli ne možemo vratiti roditelje i brata koji su joj nasilno i tragično oduzeti divljanjem bogataša, ali joj možemo olakšati odrastanje i pomoći pri ulasku u samostalni život nakon punoljetnosti.

>> Hvala vam! Za Gabrijelu smo prikupili 1.35 milijuna kuna

Do 1. prosinca za Gabrijelu smo prikupili ukupno 1.340.556,72 kuna (1.259.866,73 HRK + 10.358,03 EUR + 500,00 SEK + 15,00 CHF + 150,00 USD).

Za vrijeme trajanja akcije uplaćene su 6092 pojedinačne donacije, od čega su 6003 uplate fizičkih osoba te 89 uplata pravnih osoba. Najniža pojedinačna donacija iznosila je jednu kunu, a najveća 50.000 kuna, dok prosječan iznos donacije iznosi 220,05 kuna, izvijestila je Solidarna u završnom izvještaju akcije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više