Kadirov želi da Rusija koristi nuklearno oružje, Kremlj mu je odgovorio

Foto: EPA

KREMLJ zagovara "uravnotežen", a ne "emotivni" pristup" nuklearnom oružju, rekao je glasnogovornik o sugestiji svog ključnog saveznika da bi Rusija, suočena s ukrajinskim vojnim uspjesima, trebala upotrijebiti "nuklearno oružje male snage" ili niske radioaktivnosti.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov ima pravo izraziti svoje mišljenje, no ruski vojni pristup ne bi smio biti vođen emocijama, komentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak. 

Kadirov je iskoristio prigodu da iskritizira rusko vojno vodstvo zbog neuspjeha na bojnom polju. "U teškim vremenima treba isključiti emocije (...) Radije dajemo odmjerenu i objektivnu procjenu situacije", odgovorio je Peskov novinarima, hvaleći pritom Kadirovljev "junački doprinos" oružanoj ofenzivi u Ukrajini.

Temelj za bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja je u ruskoj nuklearnoj doktrini, rekao je Peskov.

Peskov komentirao granice aneksiranih teritorija

Dodao je da će se Rusija "konzultirati sa svojim stanovništvom u pogledu uspostave granica s anektiranim regijama Herson i Zaporižja. "Nastavit ćemo konzultirati stanovništvo ovih regija", odgovorio je Peskov na novinarsko pitanje o tomu pripaja li Rusija sve regije ili samo dijelove koje je okupirala.

Rekao je da ne može navesti u kojem će formatu biti te konzultacije. Rusija nije jasno rekla polaže li pravo na cjelokupan teritorij četiriju pokrajina koje je i službeno anektirala ili samo na one dijelove koje kontrolira ruska vojska.

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu za ilegalnu okupaciju dijelova susjedne države. Ukrajina je ostvarila velike uspjehe od petka kada je Moskva službeno pripojila četiri regije u aneksiji koju međunarodna zajednica ne priznaje, prenosi agencija Reuters.

Novi napredak ukrajinskih snaga u Hersonu 

Ukrajinske snage napredovale su u južnoj pokrajini Herson i preuzele kontrolu nad nekim naseljima, rekao je u ponedjeljak lokalni dužnosnik kojega je postavila Rusija. "Recimo da je napeto", rekao je za državnu televiziju Vladimir Saldo, čelnik regije Herson kojeg su na dužnost postavile ruske vlasti.

"U području Kahovke postoji naselje Dudčani ... ondje je učinjen proboj i ondje su naselja koja su zauzele ukrajinske postrojbe", rekao je. To mjesto na zapadnoj obali rijeke Dnjipro je oko 40 kilometara nizvodno od mjesta gdje su se ruske postrojbe dan ranije sukobile s ukrajinskim. 

Ukrajinski dužnosnici nisu dali nikakvih izjava o protuofenzivi koju provode na jugu, no ruski blogeri pišu da ukrajinski tenkovi napreduju na rijeci Dnjipro.

Pročitajte više