Kako izgledaju ruski "filtracijski" kampovi? "Tuku nas i traže nacističke tetovaže"

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI civili prisiljeni su na nasilna ispitivanja i provjeru identiteta prije nego što im Rusi dopuste da napuste svoje domove i odu u područja pod kontrolom Ukrajine. Riječ je o procesu poznatom kao filtracija, a postao je dio stvarnosti pod okupacijom Rusa.

K tome, Rusi su na nekim okupiranim područjima napravili filtracijske kampove. Kroz filtraciju je prošao i Ukrajinac Aleksandar Vdovičenko. Njega su nasilno ispitivali ruski vojnici i proruski separatisti, piše CNN. "Što bi se dogodilo da ti odsiječemo uho?" pitali su Rusi Vdovičenka te su ga potom udarili u glavu.

Ukrajinac je svojoj obitelji ispričao da su ga vojnici tukli kad god im se nije svidio njegov odgovor. Ispitivali su ga o njegovom političkom svjetonazoru, budućim planovima, njegovom pogledu na rat... Provjerili su mu dokumente, uzeli otiske prstiju i skinuli ga kako bi provjerili ima li nacionalističkih tetovaža ili ožiljaka uzrokovanih nošenjem vojne opreme.

Marija, kći Ukrajinca, rekla je za CNN da su vojnici pokušavali izvući neke informacije iz njezinog oca. Ispričala je da je njezin otac prošlog mjeseca zadobio toliko udaraca u glavu tijekom ispitivanja da mu je vid sada trajno oštećen.

"Svi moraju proći kroz filtraciju"

CNN je razgovarao s nizom Ukrajinaca koji su u zadnja dva mjeseca prošli proces filtracije. Za većinu Ukrajinaca s kojima je CNN razgovarao, proces filtriranja uključivao je provjeru dokumenata, ispitivanje, uzimanje otisaka prstiju i pretragu. Mnogi su bili odvojeni od svojih obitelji. Muškarci su rutinski skidani i pregledavani.

Ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je da su ruske snage stvorile puno mjesta gdje su civili podvrgnuti filtriranju. Kaže da su takva mjesta uspostavljena u svakom okupiranom gradu u Ukrajini te da je preko 37.000 građana prošlo kroz proceduru. 

"Svi moraju proći kroz filtraciju, i muškarci i žene, kako bi se slobodno kretali gradom", rekla je za CNN 20-godišnja Karina, stanovnica Mariupolja. Ona je uspjela pobjeći iz Mariupolja, no njezin otac koji nije prošao proces filtracije još uvijek je u tom gradu. Karina ne zna zašto njezin otac još nije prošao kroz filtraciju. Otac je Karini rekao da ga drže u Donjecku u "prihvatnom centru" u školi u Bezimenu. Selo se nalazi oko 32 kilometra istočno od Mariupolja.

Selo Bezimene nalazi se pod kontrolom separatista, a ruske trupe ga koriste kao objekt za provjeru izbjeglica iz Mariupolja i okolnih područja. Teritorijalna obrana Donjecka je prošlog tjedna priopćila da je skoro 1000 evakuiranih iz Mariupolja dovedeno u centar Bezimene. Kažu da je do 17. svibnja kroz objekt prošlo više od 33.000 osoba.

Stražari u "centru za evakuirane" odbijaju davati lijekove Ukrajincima

Karina je uspjela razgovarati s ocem koji joj je rekao da su uvjeti tamo užasni. "Neki spavaju na podu, oni sretniji spavaju na stolcima. Neki su sretni što imaju madrace. Nema normalnog toaleta i ne postoji mogućnost za pranje i tuširanje. Svi su bolesni jer je prehladno za spavanje na podu", rekla je Karina.

Otac je rekao Karini kako stražari u centru ne daju lijekove civilima. Ukrajinci tamo jedu hranu koja izgleda kao hrana u zatvoru. Pučka pravobraniteljica kaže da je centar Bezimene samo jedan od nekoliko takvih objekata u Donjecku. Kaže da su Rusi uspostavili slične filtracijske logore i drugdje.

Michael Carpenter, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), rekao je prošlog mjeseca da je bilo vjerodostojnih izvješća da ruske snage okupljaju lokalno civilno stanovništvo u tim područjima i da ih ispituju u filtracijskim logorima. Rekao je da su ispitivanja brutalna. 

"Brojni iskazi očevidaca ukazuju na to da filtriranje podrazumijeva premlaćivanje i mučenje pojedinaca kako bi se utvrdilo jesu li odani ukrajinskoj državi", rekao je Carpenter.

Rusija povećala filtracije

Gradsko vijeće Mariupolja optužilo je ruske snage da koriste filtracijske centre kako bi identificirali svjedoke bilo kakvih zvjerstava koje su počinile ruske trupe tijekom bitke za kontrolu grada. CNN nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju.

Kremlj je zanijekao korištenje filtracijskih logora. Ukrajinka Marija Vdovičenko bila je u filtracijskom centru u Jalti. Tamo je bila 20 dana prije filtracije te im je rečeno da je proces obavezan za sve. "Rekli su nam da će provjeriti naše dokumente i mobitele te da ćemo brzo otići. Ali nije bilo baš tako", rekla je Ukrajinka.

Marija i njezin otac odvedeni su do male drvene građevine. Marija kaže da se osjećala ugroženo dok je čekala da uđe u improviziranu zgradu. "Vojnici su među sobom razgovarali. Bilo je zastrašujuće slušati što se može dogoditi ljudima koji nisu prošli filtraciju. Pamtit ću to zauvijek. Jedan vojnik je drugome rekao da je ubio 10 osoba i dalje nije brojao", ispričala je CNN-u.

Javnost je šokirana izvješćima koja su stizala iz takvih centara. Praksa filtracije je navedena kao jedan od razloga za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava u travnju. Svjedočanstva onih koji su pobjegli kao i izjave separatističkih vlasti pokazuju da je Rusija od travnja samo povećala upotrebu filtracije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više