Kako napreduje reforma pravosuđa? Promijenili su font pisanja sudskih odluka

Foto: FAH

INDEX je doznao da je u hrvatskom pravosuđu proveden jedan reformski zahvat. Promijenjen je font za pisanje sudskih odluka - odustalo se od Times New Romana i krenulo u avanturu zvanu Arial. Potvrdilo nam je to i Ministarstvo pravosuđa.

Index je Ministarstvu pravosuđa postavio nekoliko pitanja u vezi s navodnim problemima s funkcioniranjem aplikacije eKomunikacije, koja je namijenjena odvjetnicima, stečajnim upraviteljima, javnim bilježnicima, sudskim vještacima, sudskim procjeniteljima, sudskim tumačima te fizičkim i pravnim osobama. Ova aplikacija bi trebala olakšati internu komunikaciju u pravosuđu.

Je li točno da sustav eKomunikacije za suce prošli tjedan nije radio dan-dva? Također, je li došlo do promjene fonta koji se koristi u tom sustavu? I jesu li suci u vezi s tim išli na edukaciju?

Period nedostupnosti aplikacije od 30. ožujka do 2. travnja

"Periodi nedostupnosti navedenog sustava su vidljivi svima na početnoj web stranici eKomunikacije te se nalaze u rubrici Period nedostupnosti usluge. U razdoblju od 30.3.2021. do 2.4.2021. godine postojale su manje tehničke poteškoće u sustavu ICMS (eSpis) u kojem sudovi vode predmete, koje su ubrzo uklonjene. Ističemo da je riječ o kraćim prekidima rada navedene aplikacije", poručili su iz Ministarstva pravosuđa.

Kada je pak riječ o promjeni fonta, navode da je "isti promijenjen temeljem izmjena i dopuna Sudskog poslovnika (NN 138/20) kojim je propisan način pisanja sudskih odluka, ostalih pismena". 

Arial naslijedio Times New Roman

"Sukladno tim odredbama, Times New Roman zamijenjen je fontom Arial", otkrili su iz Ministarstva pravosuđa za Index.

Još ističu da su navedene izmjene Sudskog poslovnika donesene u skladu s odredbama Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/19) te Smjernica za osiguranje digitalne pristupačnosti koji preporučuju uporabu jednostavnih i lakše čitljivih fontova.

"Sukladno navedenim preporukama font Arial propisan je za državnoodvjetnička pismena Poslovnikom državnog odvjetništva (NN 128/19) pa su radi ujednačenosti izgleda pismena svih pravosudnih tijela krajem 2020. godine istovjetne izmjene uvedene i za sudska pismena."

Nije bilo edukacije sudaca

Ministarstvo pravosuđa i uprave izmijenilo je font svih predložaka koji su korisnicima dostupni za korištenje u eSpisu. 

"Edukacija sudaca nije provedena budući da na svakom sudu postoji informatička služba", zaključno su naveli iz Ministarstva pravosuđa u odgovoru za Index.

Pročitajte više