Kamala Harris doputovala u Ganu, prvu postaju svoje afričke turneje

Foto: Profimedia

Američka potpredsjednica Kamala Harris doputovala je danas u Ganu, prvu postaju u svom obilasku triju afričkih zemalja, kako bi učvrstila diplomatske veze Washingtona i tog kontinenta.

Njezino putovanje u Ganu, Tanzaniju i Zambiju, koje završava 2. travnja, događa se nakon sastanka na vrhu Sjedinjenih Država i Afrike u prosincu u Washingtonu, na kojemu se predsjednik Joe Biden zauzeo za sveobuhvatno partnerstvo s Afrikom, u času kada SAD nastoji učvrstiti svoju prisutnost na kontinentu zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije.

Kamalu Harris, u čijoj je pratnji suprug Douglas Emhoff, u zračnoj luci u Accri dočekali su potpredsjednik Gane Manmudu Bawumia i visoki dužnosnici. Na silasku iz zrakoplova dočekali su je tradicionalni plesovi uz zvuke bubnjeva i učenici koji su mahali zastavicama Gane.

"Jedva čekamo da ovo putovanje pretvorimo u novu potvrdu trajnog i važnog prijateljstva američkog naroda i onih koji žive na afričkom kontinentu", izjavila je Harris.

"Imam velika očekivanja glede afričke budućnosti i njezina utjecaja na ostatak svijeta, pa tako i SAD", dodala je nakon dolaska.

Tijekom posjeta američka potpredsjednica treba razgovarati o klimatskoj krizi, poboljšanju prehrambene sigurnosti i povećanju ulaganja na kontinentu, istaknula je.

Sastat će se s predsjednikom Nanom Akufo-Addom i s predstavnicima civilnog društva. U srijedu će se iz Gane uputiti u Tanzaniju.

Gana je potpisala s MMF-om ugovor o kreditiranju vrijedan 3 milijarde dolara i pregovara s Kinom o svojim gospodarskim problemima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više