Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE

Foto: EPA

KANADA planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije, Huaweija i ZTE-a, u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i "braniti sigurnost i zaštitu Kanađana". Zabranu Huaweija i ZTE-a u četvrtak je najavio kanadski ministar industrije Francois-Philippe Champagne, koji je rekao da će ovaj potez poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i "braniti sigurnost i zaštitu Kanađana", pišu svjetske agencije.

Te kompanije već imaju zabrane u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju i Novi Zeland. Četiri zemlje, uz Kanadu, imaju dogovor o razmjeni obavještajnih podataka pod nazivom Five Eyes. Taj se dogovor razvio tijekom Hladnog rata kao mehanizam praćenja Sovjetskog Saveza i dijeljenja povjerljivih informacija. Najava Kanade bila je očekivana budući da su njeni saveznici već zabranili Huaweiju i ZTE-u rad u njihovim vlastitim 5G mrežama.

"Ovo je prava odluka"

Champagne je rekao da je odluka došla nakon "potpunog pregleda naših sigurnosnih agencija i konzultacija s našim najbližim saveznicima. U 5G svijetu, u vrijeme kada se u svakodnevnom životu sve više oslanjamo na našu mrežu, ovo je prava odluka".

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Ottawi rekao je da Peking vidi sigurnosnu zabrinutost Kanade kao "izliku za političku manipulaciju". Glasnogovornik Kine također je optužio Kanadu da radi s SAD-om na suzbijanju kineskih tvrtki. Kinesko veleposlanstvo u Ottawi, Huawei i ZTE nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Odluka kanadske vlade znači da telekomunikacijskim tvrtkama u zemlji više neće biti dopušteno koristiti opremu Huaweija i ZTE-a. Tvrtke koje su već instalirale opremu kineskih proizvođača sada je moraju ukloniti, rekao je Champagne. Neke od najvećih kineskih tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki posljednjih su godina bile na meti SAD-a i drugih zapadnih zemalja zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više

 

Pročitajte više